Economia Marii Britanii s-a comprimat cu 1,5%

Miercuri, 08 Aprilie 2009, ora 10:52
1512 citiri
Economia Marii Britanii s-a comprimat cu 1,5%

Economia Marii Britanii s-a comprimat cu 1,5% in primul trimestru din 2009, in timp ce recesiunea care a cuprins Regatul incepe sa semene din ce in ce mai mult cu cea din 1979, arata datele publicate miercuri de institutul national pentru cercetare economica si sociala (Niesr), relateaza Bloomberg.

In ultimele trei luni din 2008, produsul intern brut (PIB) scazuse cu 1,6%, potrivit datelor aceluiasi institut, printre clientii caruia se numara si Departamentul Trezoreriei. De asemenea, increderea consumatorilor a atins luna trecuta cel mai mic nivel din ultimii patru ani, arata un raport separat al Nationwide Building Society.

Rata somajului creste cu cel mai rapid ritm din ultimele trei decenii, ceea ce exercita presiuni asupra premierului Gordon Brown sa dubleze din nou eforturile sale pentru revenirea cresterii economice, inaintea alegerilor urmatoare. Banca centrala a Marii Britanii va mentine, cel mai probabil, rata dobanzii neschimbata, la minumul din ultimele trei secole, de 0,5%, in cadrul intrunirii de joi.

"Scaderea de pana acum a productiei este foarte asemanatoare cu recesiunea care a inceput in vara lui 1979. In cazul in care ar fi urmata evolutia din anii '80, PIB-ul va continua sa scada pentru circa un an", a explicat Niesr intr-un comunicat.

Acelasi institut a anuntat ca nu exista "un motiv evident" pentru ca recesiunea din 2009 sa urmareasca tendinta celei de la inceputul anilor '80.

Rata somajului a urcat in februarie pana la un nivel nemaiatins din 1971, arata statisticile guvernamentale publicate in 18 martie. Ieri, Royal Bank of Scotland (RBS) a anuntat ca va reduce cu 4.500 numarul angajatilor din Marea Britanie, intr-o incercare de a economisi bani.

Noile date privind scaderea economica vin in contextul in care vanzarile de autovehicule noi au scazut in Marea Britanie cu 30,5% in martie, din cauza perspectivei sumbre asupra mediului economic international, care ii face pe clienti sa restranga cheltuielile.

Totusi, pretul caselor din Marea Britanie a crescut cu 0,9% in martie, pentru prima data in ultimele 16 luni, potrivit datelor publicate de Societatea Nationala a Constructiilor. Pretul caselor au scazut lunar din octombrie 2007, de la 186.044 lire sterline la 147.746 lire sterline, pretul mediul al unei case in februarie 2009.

Miliardarul american George Soros a declarat la sfarsitul lunii martie pentru cotidianul The Times ca este posibil ca Marea Britanie sa fie nevoita sa recurga la un imprumut FMI, in cazul in care criza bancilor din aceasta tara va continua.

Marea Britanie nu a mai cerut ajutor de la FMI din 1976, cand inflatia se apropia de 27%. Londra a cerut atunci 3,9 miliarde de dolari, un record pentru perioada respectiva.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Semn de criză? A doua lună consecutivă cu prăbușire a lucrărilor de construcții rezidențiale
Semn de criză? A doua lună consecutivă cu prăbușire a lucrărilor de construcții rezidențiale
Volumul lucrărilor de construcții a scăzut semnificativ pentru a doua lună consecutiv în România. Dacă pe parte de construcții inginerești prăbușirea începută în ianuarie a fost...
Ministerul Energiei a amanat decizia de continuare a proiectului nuclear american NuScale de la Doicesti
Ministerul Energiei a amanat decizia de continuare a proiectului nuclear american NuScale de la Doicesti
AGA companiei de stat Nuclearelectrica (SNN) nu a luat decizia de continuare a proiectului de construire, pe amplasamentul fostei termocentrale pe cărbune de la Doicești, a unei centrale nucleare...
#economie, #Marea, #Britanie, #Soros, #FMI , #stiri FMI