Economia mondiala in 2008

Joi, 03 Ianuarie 2008, ora 09:29
1124 citiri
Economia mondiala in 2008

Dupa mai multe luni tulburi pentru economia americana, intreaga lume incepe sa inteleaga cat de contagioasa poate fi recesiunea care ameninta SUA. In luna octombrie a anului trecut, Fondul Monetar International si-a revizuit in scadere previziunile pentru economia globala in 2008, iar de atunci vestile au continuat sa fie din ce in ce mai proaste.
Dupa estimarile celor mai multi analisti, anul care de-abia a inceput va fi dificil, atat pentru tarile dezvoltate, cat si pentru economiile emergente, a caror crestere va fi, de asemenea, franata. Economia lumii, lovita de criza creditelor care a cuprins pietele financiare, isi va continua expansiunea si in 2008, dar intr-un ritm mai scazut. Criza creditelor ipotecare, ale caror pierderi sunt inca ascunse in sistemul financiar va mai lovi si in 2008, iar bancile americane, dar si din restul lumii vor mai anunta pierderi substantiale.

Previziuni sumbre pentru Europa

In acelasi timp, costurile energiei vor ramane mari, iar pietele imobiliare din SUA si din Europa vor continua sa scada, in timp ce bancile centrale se vor lupta cu inflatia, estimeaza cei mai multi analisti.

"Daca criza creditelor se intensifica, economia americana ar putea intra in recesiune, iar cresterea economica a Marii Britanii va scadea sub asteptari. Intr-un asemenea scenariu, rezultatele financiare ale companiilor vor dezamagi, iar pietele de capital se vor chinui sa aiba vreun castig in 2008, in ciuda altor eventuale trei sau patru reduceri ale dobanzii de referinta", apreciaza Jeremy Tigue, directorul diviziei pietelor globale de capital de la F&C, citat de "Financial Times".

Cei mai multi specialisti cred ca anul 2008 va fi marcat de anunturile bancilor ale caror pierderi de pe urma crizei creditelor ipotecare vor creste. Iar acestea vor influenta pietele de capital, indeosebi in primele sase luni, cand investitorii vor fi ingrijorati de ritmul de crestere economica mai scazut al tarilor din G7, de inflatia mare si de o incetinire a cresterii veniturilor companiilor.

SUA se indreapta anul acesta spre o perioada cu o crestere economica redusa dupa ce, in 2007, a primit o adevarata lovitura in urma prabusirii pietei creditelor ipotecare cu grad ridicat de risc. FMI a afirmat ca SUA se vor confrunta cu o recesiune economica moderata si ca, in 2008, cresterea economica va ajunge la 1,9%, cu un procent mai putin decat in urma cu doi ani. Grupul financiar american Morgan Stanley prevede si o diminuare a cresterii economiei zonei euro de la 1,6%, in 2007, la 1,2%, in 2008.

Banca Centrala Europeana (BCE) estimeaza ca, in urmatoarele luni, inflatia din zona euro va ramane la un nivel de peste 2%. Germania va inregistra anul acesta o crestere economica de doua procente, in comparatie cu 2,4%, in 2007. Ministrul german al economiei, Michael Glos, a afirmat ca exista posibilitatea ca cifrele sa fie revizuite in scadere pana la 1,7-1,9 procente.

Analistii si economistii europeni nu prevad un an bun nici pentru Franta. In ciuda eforturilor presedintelui Nicolas Sarkozy de a initia reforme economice dure, liderul francez a intampinat rezistenta din partea reprezentantilor din diverse sectoare. In raportul "World Economic Outlook", Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE) arata ca Franta nu va avea anul acesta o crestere economica mai mare de 2%.

Scad investitiile in Marea Britanie

Puternic lovita de prabu-sirea sectorului imobiliar si al constructiilor, Spania va avea si ea de infruntat o perioada dificila in urmatoarele luni. Guvernul de la Madrid a revizuit in scadere previziunile pentru cresterea economica de la 3,3% la 3,1%. In Marea Britanie, Confederatia Industri-asilor Britanici esti-meaza ca, in 2008, cres-terea economica va fi de doar 2%, in comparatie cu previziunile anterioare de 2,2%. Rata de crestere a investitiilor in aceasta tara se va impotmoli la nivelul de 1,8% fata de 5,7%, cat a fost in 2007.

In ce priveste pietele emergente asiatice, parerile raman impartite. Daca cea mai importanta economie a lumii, SUA, va intra in recesiune, atunci si China sau India ar putea resimti efectele unei scaderi a consumului in Occident. Potrivit FMI, economia chineza va creste cu 11,5%, iar cea indiana cu 8,4%. Asta in timp ce avansul PIB-ului rusesc va fi de doar 6,5%, dupa ce a atins in 2007 o crestere de 7,3%.

Economia braziliana va castiga si ea in 2008 4,2 procente, in comparatie cu 4%, in 2007. A doua cea mai mare economie mondiala, Japonia, al carei sector imobiliar a fost, de asemenea, afectat de criza creditelor din SUA, va creste cu doar 1,3%, in 2008, in scadere fata de estimarile anterioare de 2,1%.

Pierderi estimate de 700 miliarde de dolari in criza creditelor ipotecare

Economia mondiala va creste, in 2008, cu 4,8%, dupa ce a atins in 2007 un ritm de crestere de 5,2%
Asia emergenta va cunoaste o expansiune economica de 8,3%, Africa de 6,5%, iar Orientul Mijlociu de 5,9%.

Dupa ce s-a scumpit cu 59% anul trecut, pretul petrolului va ramane ridicat si in 2008; analistii estimeaza un pret mediu de 75 dolari pe baril.

Aurul, care a ajuns anul trecut la 696 dolari/uncie, se va scumpi in 2008 pana la un nivel-record de 800 dolari/uncie, potrivit analistilor citati de Bloomberg.

Dolarul american, care s-a depreciat cu 9,9% in raport cu euro in 2007, va creste anul acesta cu 3,5%, pana la nivelul de 1,40 dolari/euro.

Pierderile cauzate de criza creditelor ipotecare se vor ridica la 700 miliarde de dolari, potrivit grupului financiar Barclays Capital, care intrece estimarea de 500 miliarde de dolari facuta anterior de Merrill Lynch.

<a href=http://www.adevarul.ro/articole/economia-mondiala-in-2008/336543 target=_blank>Adevarul</a>

<b>Bloombiz.ro Newsletter </b>
Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.