Economia romaneasca infrunta criza economica

Joi, 20 Noiembrie 2008, ora 11:30
1368 citiri
Economia romaneasca infrunta criza economica

Romania va inregistra o crestere de aproape 9% in trimestrul al treilea al acestui an, dar economia sa se va confrunta cu "nori negri" pana la sfarsitul anului, a declarat prim-ministrul Calin Popescu Tariceanu.

"Rata de crestere in trimestrul al treilea, ce va fi anuntata de Institutul National de Statistica, este exceptionala, de aproape 9%", a indicat Tariceanu in cadrul unei alocutiuni rostite la Timisoara. Potrivit lui, acest progres se explica, in primul rand, prin performantele foarte bune inregistrate in agricultura, "una dintre cele mai bune din toate timpurile".


"Totusi, incepand din trimestrul al patrulea, lucrurile incep sa se schimbe si nori negri apar la orizont", a adaugat prim-ministrul, pentru ca numeroase societati au anuntat oprirea productiei si concedieri, in special din cauza scaderii vanzarilor.


Romania a inregistrat in primul semestru al anului o crestere record de 8,8% a Produsului intern brut (PIB), cea mai mare de la caderea regimului comunist. Dar dupa ce tara a inceput sa suporte loviturile crizei financiare internationale, Banca Centrala si Fondul Monetar International (FMI) si-au modificat previziunile de crestere pentru anul 2009, la 4%-4,5%, fata de 6%, inainte