Economia rusa s-a contractat cu un nivel record de 10,9% in al doilea trimestru din 2009

Marti, 11 August 2009, ora 13:47
1124 citiri
Economia rusa s-a contractat cu un nivel record de 10,9% in al doilea trimestru din 2009

Economia Rusiei a inregistrat un nivel record de contractie in al doilea trimestru din 2009, din cauza cresterii somajului ce a afectat consumul, a reducerii drastice a creditarii si a apatiei guvernului in ceea ce priveste aplicarea unor masuri de sprijin, relateaza Bloomberg, citat de NewsIn.

Produsul intern brut (PIB) s-a contractat cu 10,9% in al doilea trimestru, in termeni anual, a anuntat marti Serviciul federal de statistica, citand date preliminare.

Analistii Bloomberg mizau pe o scadere de 10,2% a PIB. Nivelul de contractie este cel mai accentuat inregistrat din 1995, cand au inceput sa fie adunate datele statistice in acest sens.

Declinul economic al Rusiei se accentueaza, dupa ce productia s-a redus cu 9,8% in primul trimestru, punand capat unei perioade de 10 ani de crestere economica.

Cea mai nefasta perioada economica de la Marea Criza a redus cererea pentru resursele naturale ale Rusiei, precum petrol, gaze naturale si metale.

Productia industriala a statului rus s-a prabusit dupa ce companiile au eliminat stocurile si momentan nu reusesc sa faca rost de finantare, intr-o perioada de adancire a crizei.

"Nu ne mai permitem un astfel de ritm de scadere", a declarat luni presedintele rus, Dmitri Medvedev, cu ocazia unei intalniri cu lideri ai partidelor politice, la Soci.

"Criza ne-a adus intr-o situatie in care vom fi nevoiti sa luam decizii privind structura economiei", a adaugat acesta.

Medvedev a adaugat ca Rusia "s-a prabusit" dupa scaderea considerabila a preturilor la marfuri.

Energia reprezenta 68,8% din exporturile catre statele baltice si statele din afara spatiului ex-sovietic in primele sase luni ale anului, conform datelor publicate saptamana trecuta de autoritatile vamale ruse.

Cea mai mare exportator de energie al lumii ar putea fi confruntat cu un deficit bugetar de 9,4% din PIB in 2009, scaderea consumului de energie amenintand cu reducerea cu o treime a veniturilor, conform ministerului rus de finante.

"Masurile de relaxare fiscala ar putea sa esueze in a stimula consumul privat intr-o perioada marcata de incertitudine privind veniturile viitoare", a precizat Fondul Monetar International (FMI) intr-un raport publicat pe 7 august.

"In lipsa unei interventii mai puternice, exista riscul ca bancile sa aiba in continuare probleme de ajustare ale bilanturilor contabile, reducand astfel creditarea si impiedicand o revenire economica", reiese din documentul FMI.

"Economia ar putea sa ofere semnale de revenire incepand cu al treilea trimestru din 2009", a declarat ministrul adjunct al economiei, Andrei Klepach, la data de 23 iulie.

FMI prognozeaza o contractie de 6,5% a economiei ruse in 2009, urmand apoi o crestere de 1,5% in 2010.

Cele cinci reduceri ale dobanzii de politica monetara incepand cu data de 24 aprilie nu au stimulat creditarea pentru ca bancile sunt ingrijorate ca persoanele nu vor putea sa achite imprumuturile.

Somajul in Rusia ar putea urca la 13% in 2009, fata de nivelul de 8,3% inregistrat in iunie, scrie Bloomberg.

Pana la sfarsitul anului 2009, 17,4% din populatia Rusiei, sau 24,6 milioane persoane, va trai sub nivelul de subzistenta de 185 de dolari pe luna, cu circa 5% peste nivelul inregistrat inainte de criza, arata un raport al Bancii Mondiale, publicat in iunie. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#creditare, # somaj, # economie, # deficit, # consum , #stiri FMI