Economia Ucrainei a depasit etapa critica a crizei financiare

Luni, 03 August 2009, ora 17:32
1244 citiri
Economia Ucrainei a depasit etapa critica a crizei financiare

Economia Ucrainei a depasit cea mai dificila perioada a crizei financiare mondiale si exista semne de revenire, a declarat luni ministrul economiei, Bogdan Danilisin, citat de Reuters, transmite NewsIn.

Fostul stat sovietic este cel mai afectat din regiune, in contextul in care exporturile de otel, factor cheie pentru cresterea economica si pentru stabilitatea monedei, au scazut, sectorul bancar se confrunta cu mari probleme si rezervele tarii se reduc. Astfel, Ucraina se confrunta cu cea mai grava recesiune din ultimii zece ani.

Economia s-a comprimat cu peste 20% in primul trimestru, comparativ cu aceeasi perioada din 2008, iar productia industriala a scazut cu peste 30% in primele sase luni ale anului.

"Rezultatele din prima jumatate a anului arata ca economia Ucrainei s-a stabilizat si au aparut primele semne ale adaptarii treptate la socurile externe", a declarat acesta in cadrul unui comunicat.

"Observam acum ca activitatea industriala revine, cele mai drastice scaderi au trecut", a mai spus Danilisin.

Desi cu mult sub nivelul de anul trecut, productia industriala a afisat cresteri lunare incepand cu februarie. In iunie, cand se situa cu 27,5% sub nivelul din anul anterior, a avansat cu 3,1% comparativ cu luna precedenta.

Criza economica a determinat autoritatile de la Kiev sa apeleze anul trecut la ajutoare din partea Fondului Monetar International , iar tara a primit peste 10 miliarde dolari din programul stand-by de 16,4 miliarde dolari, inclusiv o transa de 3,3 miliarde dolari aprobata de FMI saptamana trecuta.

Banca Mondiala estimeaza ca economia ucraineana va scadea cu 9% in acest an.

Agentia de evaluare financiara Moody's a coborat in 12 mai, de la 'B1' la 'B2', ratingul pentru titluri de stat in valuta si in hrivne al Ucrainei, cu perspectiva 'negativa', invocand deteriorarea situatiei macroeconomice.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Romania va avea un deficit de 6,5% anul acesta, conform estimarilor Comisiei Europene
Romania va avea un deficit de 6,5% anul acesta, conform estimarilor Comisiei Europene
Estimarile Comisiei Europene indica un deficit de peste 6,5% din PIB pentru Romania, in vreme ce Consiliul Fiscal considera ca acesta va fi in jur de 6,4% din PIB, daca nu se va recurge din nou la...
Ce se întâmplă cu politica energetică a României? Importurile de gaze naturale și petrol au crescut
Ce se întâmplă cu politica energetică a României? Importurile de gaze naturale și petrol au crescut
Una din țările membre ale Uniunii Europene cu cele mai mari rezerve de gaze naturale și petrol, România scade producția pentru a importa resurse de energie primară din alte țări. În...
#economie, #ucraina, #criza, #minister , #stiri FMI