Economiile emergente, ingrijorate de procesul de selectie al unui nou sef FMI

Miercuri, 25 Mai 2011, ora 13:00
1300 citiri
Economiile emergente, ingrijorate de procesul de selectie al unui nou sef FMI

Brazilia, Rusia, India, China si Africa de Sud si-au exprimat ingrijorarea in legatura cu procesul de selectie a noului director al Fondului Monetar International, subliniind ca alegerea in functie de nationalitate submineaza legitimitatea institutiei, relateaza NewsIn.

Oficialii europeni considera, insa, ca un alt european trebuie sa il inlocuiasca pe Dominique Strauss-Kahn, care a demisionat saptamana trecuta, fiind acuzat de agresiune sexuala si tentativa de viol, relateaza BBC.

Ministrul francez de finante, Christine Lagarde, este considera favorita pentru a-i urma la conducerea FMI.

Cei cinci directori executivi ai FMI care reprezinta grupul BRIC si-au exprimat pozitia intr-un comunicat comun.

"Suntem ingrijorati de declaratiile publice facute recent de inalti oficiali europeni, potrivit carora pozitia de director general ar trebui sa fie ocupata in continuare de un european", au spus ei.

"Criza financiara recenta, care a izbucnit in tarile dezvoltate, subliniaza urgenta reformarii institutiilor financiare internationale, pentru a reflecta rolul din ce in ce mai mare al tarilor in curs de dezvoltare in economia mondiala", au adaugat ei.

Corespondentul BBC la Washington afirma ca aceasta declaratie reprezinta o provocare directa fata de Europa, iar daca tarile BRIC se pot uni in spatele unuia dintre candidati, Consiliul de Administratie al FMI, format din 24 de reprezentanti, va avea de luat o decizie dificila si delicata din punct de vedere diplomatic.

Economiile emergente exercita de ani de zile presiuni pentru a avea o voce mai importanta si un drept de vot mai mare in FMI.

Mai multi lideri europeni si-au exprimat sustinerea pentru Lagarde. Ea ar urma sa isi anunte oficial candidatura miercuri, inainte de reuniunea G8 ce va incepe joi.

Daca va fi confirmata in functie, ea va continua traditia ca un european sa conduca Fondul, traditie stabilita in 1944.

Rajiv Biswas, economist sef pentru zona Asia-Pacific la organizatia IHS Global Insight, a spus ca este "furios" in legatura cu procesul de selectie, spunand ca este o relicva din perioada post-colonialista.

"Contravine tuturor principiilor de buna guvernare ca o intitutie globala sa aiba numai lideri din Europa", a declarat el. "Este complet inacceptabil in prezent", a adaugat el.

Biswas a subliniat ca, in decurs de 10 ani, puterea economica a tuturor pietelor emergente o va depasi pe cea a tarilor dezvoltate.

Ideea are multi sustinatori in lume, inclusiv pe fostul economist sef de la FMI Kenneth Rogoff.

El a atras atentia ca Fondul apeleaza adesea la economiile emergente pentru bani.

"A trecut vremea in care trebuia sa fie, in mod automat, un european", a afirmat el.

"Ar trebui sa fie cea mai bine calificata persoana si, din moment ce a fost un european atat de mult timp, ar trebui sa mearga in afara" vechiului continent de aceasta data, a adaugat expertul. 

#economii emergente, # procesul de alegere al unui nou sef fmi, # fmi, # sef al fmi, # chrisitne lagarde , #stiri FMI