Economistii din Germania si Franta cer reducerea datoriilor Greciei cu 50%

Marti, 27 Septembrie 2011, ora 13:02
1091 citiri
Economistii din Germania si Franta cer reducerea datoriilor Greciei cu 50%

Datoria Greciei ar trebui redusa cu 50%, sunt de parere consilierii germani si francezi, care ii sfatuiesc intr-un raport oficial pe liderii europeni sa  sa sprijine bancile cu expunere ridicata pe statul elen.

Deciziile luate la date de 21 iulie, in cadrul summitului european, pentru a rezolva criza datoriilor, nu sunt suficiente, considera un grup de economisti printre care se numara si cativa consilieri economici germani, un consilier al guvernului francez, un economist din cadrul Consiliului BCE si editorul "IMF Economic Review", lucrarea de cercetare publicata de FMI si citata de Reuters.

"Creditorii ar trebui sa renunte la aproximativ jumatate din valoarea nominala a bondurilor lor grecesti. Abia atunci ar putea fi posibil ca Grecia sa isi aduca nivelul de indatorare la un nivel sustenabil prin fortele proprii", se arata in raport.

Grecia se afla pe primul loc in topul datoriilor din zona euro care a ajuns sa le afecteze si pe Irlanda si Portugalia. Italia este urmatoarea tara amenintata de criza, urmata de Spania si cateva dintre marile banci europene.

In urma intelegerilor facute pe 21 iulie, Grecia a primit o reducere a datoriilor cu 21 de procente printr-un schimb de obligatiuni menit sa ofere Atenei mai mult timp la dispozitie pentru plata datoriilor.

Multi jucatori de pe pietele financiaare, insa, sunt convinsi ca un faliment la scara larga poate fi evitat.

#datoria greciei 50%, # reducerea datoriei creciei, # criza grecia , #stiri FMI