Economistul sef al FMI va parasi institutia financiara internationala

Marti, 06 Mai 2008, ora 09:57
1268 citiri
Economistul sef al FMI va parasi institutia financiara internationala

Economistul sef al Fondului Monetar International (FMI), Simon Johnson, ce ocupa aceasta pozitie de la sfarsitul lunii martie 2007, a anuntat ca va parasi institutia financiara internationala, informeaza Reuters.Chestionat de AFP, FMI nu a putut preciza, luni seara, daca plecarea lui Johnson are legatura cu planul initiat in martie 2008 privind reducerea personalului salarial al institutiei financiare, afectata de criza.


"Am decis sa parasesc FMI pentru a-mi consacra timpul educatiei si cercetarii", a explicat Johnson, de nationalitate americana si britanica, care i-a urmat in martie 2007 lui Raghuram Rajan, fostul economist sef al FMI.


Incepand de la data de 1 septembrie, Johnson se va reintegra in cadrul Massachusetts institute of technology (MIT), unde activa ca profesor atunci cand a fost ales pentru a conduce finantele FMI.


"Nu este o decizie usor de luat si sunt trist sa parasesc Fondul", a adaugat Johnson, care paraseste institutia exact in momentul in care economia mondiala trece printr-o criza grava.


Succesorul sau va fi selectionat din randul angajatilor FMI, a precizat institutia din Washington, intr-un comunicat.


Anuntul lui Johnson intervine la doar o saptamana dupa ce FMI a precizat ca unul din cinci angajati ai Fondului ar putea parasi institutia. Aproximativ 591 angajati dintr-un total de 2.900 vor sa beneficieze de oferta de concediere voluntara, decisa de FMI pentru a reduce deficitele acumulate.


Johnson este titular al uni doctorat in economie obtinut la MIT si detine mai multe diplome de la universitatile din Manchester si Oxford. Acesta a fost profesor la universitatile Harvard si Duke, ocupand intre 2004 si 2006 functia de director adjunct al departamentului de cercetare al FMI.