Egoismul isteric al politicienilor mareste riscul pe Romania: ne imprumutam mai scump.

Luni, 22 Iunie 2009, ora 09:24
951 citiri
Egoismul isteric al politicienilor mareste riscul pe Romania: ne imprumutam mai scump.

Daca ar iesi azi pe piata externa, Finantele s-ar imprumuta cu peste un punct procentual mai scump decat la inceputul lunii.

Agravarea perspectivelor de recesiune si instabilitatea coalitiei de guvernare PD-L - PSD care nu este capabila sa sustina o strategie anticriza au inceput sa se reflecte intr-o noua crestere rapida a costului riscului de tara pentru Romania.

Daca la inceputul lunii cotatiile CDS-urilor (credit default swap) - care indica pretul asigurarii impotriva unei eventuale incetari de plati, coborasera sub pragul de 3% pe fondul asimilarii de catre pietele externe a semnalului de stabilitate dat de acordul cu FMI, in numai doua saptamani CDS-urile au sarit cu circa 1,25 puncte procentuale, pana la aproape 4%.

Ce s-a intamplat intre timp?

Previziunile de declin economic s-au inrautatit de la 4% spre 6,5%, iar prognoza de deficit bugetar de la 4,6% spre 6% din PIB, presedintele Traian Basescu anuntand oficial ca Romania este in recesiune, in timp ce tensiunile din coalitia guvernamentala s-au acutizat, transformandu-se intr-un scandal public si subminand capacitatea Cabinetului Boc de a implementa vreo politica anticriza.

Toate acestea au survenit pe fundalul inrautatirii perceptiei de risc la nivelul intregii regiuni din cauza prabusirii Letoniei.

Numai ca pentru alte tari cresterea costului riscului a fost mult mai mica decat in cazul Romaniei, astfel ca o expunere pe Romania a ajuns sa fie privita aproape la fel de riscanta ca una pe Ungaria - considerata a avea probleme macroeconomice mult mai mari inca de anul trecut. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#acord, # FMI, # recesiune , #stiri FMI