"Eliberarea" Ungariei de FMI este un pas catre autodeterminarea natiunii

Luni, 26 Iulie 2010, ora 17:27
1557 citiri
"Eliberarea" Ungariei de FMI este un pas catre autodeterminarea natiunii

"Eliberarea" Ungariei de Fondul Monetar International (FMI) este un pas inainte catre autodeterminarea natiunii, iar dupa ce actualul acord stand-by expira in octombrie, Budapesta nu va mai fi legata de institutia internationala, a declarat premierul ungar Viktor Orban, citat de Portfolio, precizeaza Mediafax.

Seful guvernului de la Budapesta a adaugat ca problema salariului guvernatorului Bancii Centrale a Ungariei este o chestiune de suveranitate si Uniunea Europeana (UE) sau FMI nu au niciun cuvant de spus in aceasta chestiune.

Ungaria trebuie sa fie recunoscatoare FMI si UE ca au salvat Ungaria de la colaps financiar in 2008, insa au impus conditii foarte dure, a daugat el.

"Ungaria trebuie sa fie recunoascatoare FMI ca nu a lasat tara sa urmeze soarta Greciei. Chiar daca a impus conditii foarte dificile, a oferit o alternativa la prabusire", a spus premierul.

Acordul stand-by nu este un "cadou, ci un imprumut" cu dobanda, care expira in octombrie, dupa care Ungaria si FMI pot sa mearga pe drumutri separate, a subliniat Orban.

Intelegerea Ungariei cu FMI contine doua prevederi importante: plata imprumutului si limitarea deficitului bugetar la 3,8% din PIB anul acesta.

"Creditul trebuie platit si va fi. Dupa ce acordul va expira in octombrie, Ungaria nu va mai fi legata de FMI. Am considerat mereu intelegerea ca o mostenire fortata. Nu cred ca este normal ca economia Ungariei sa nu stea pe propriile picioare. Eliberarea de FMI este un pas catre autodeterminre nationala", a spus el.

Relatia Ungariei cu UE este total diferita, a declarat Orban, iar UE va stabili un termen limita pentru toate tarile membre ale caror deficite depasesc 3%.

"Vom reduce deficitul bugetar sub 3%. Intrebarea este cand. Dar nu mai exista criterii individuale. UE va stabili un termen limita pentru toate statele cu deficit excesiv", a spus Orban.

FMI si UE au renuntat in urma cu doua saptamani la discutiile cu guvernul ungar pentru evaluarea acordului de ajutor extern, dupa ce Ungaria au respins ideea adoptarii a noi masuri de austeritate, optand in schimb pentru taxarea suplimentara a bancilor si plafonarea salariilor din sectorul public, inclusiv pe cele ale oficialilor bancii centrale.

#fmi imprumut ungaria deficit , #stiri FMI