Euro, nou minim in raport cu dolarul

Luni, 10 Ianuarie 2011, ora 16:48
1135 citiri
Euro, nou minim in raport cu dolarul

Euro a atins, luni, un nou minim al ultimelor patru luni fata de dolar, din cauza amplificarii temerilor legate de criza datoriilor din zona euro, dupa ce o sursa europeana a declarat ca Portugalia este presata sa ceara sprijin financiar din partea UE/FMI, transmite Reuters.

Duminica, o sursa din zona euro a declarat ca Germania si Franta exercita presiuni asupra Portugaliei pentru a solicita un ajutor financiar de la Uniunea Europeana si Fondul Monetar International, in vederea prevenirii extinderii crizei.

Ministrul german de Finante, Wolfgang Schaeuble, a declarat, luni, ca Germania nu forteaza nicio tara sa ceara ajutor.

Euro a coborat la 1,2860 dolari pe unitate pe platforma electronica EBS, cel mai redus nivel atins de la jumatatea lunii septembrie.

Ulterior, moneda unica si-a revenit pe piata europeana la 1,2891 dolari pe unitate, in scadere cu 0,2% fata de inchiderea de vineri.

Euro s-a depreciat cu 0,2% si fata de francul elvetian, fiind cotat la 1,2467 franci pe unitate.

Participantii la tranzactii afirma ca euro pare vulnerabil din cauza ingrijorarilor referitoare la sustenabilitatea finantelor publice din Portugalia, Spania si Italia, care urmeaza sa emita obligatiuni in aceasta saptamana.

Indicele dolarului, care masoara evolutia monedei americane fata de un cos de valute importante, a urcat cu 0,24%, la nivelul de 81,230, dupa un varf de 81,273, cel mai ridicat nivel atins de la inceputul lunii decembrie.

#curs, #dolar, #euro, #lei, #moneda, #nationala, #valutar , #stiri FMI