Europa ar putea avea propriile agentii de rating

Vineri, 08 Iulie 2011, ora 18:00
1345 citiri
Europa ar putea avea propriile agentii de rating

Europa ar putea avea propriile agentii de rating, au anuntat premierul polonez Donald Tusk si presedintele Comisiei Europene, Manuel Barroso, care sustin ca principalele trei agentii de rating americane s-ar putea confrunta in curand cu o competitie europeana, dupa ce degradarea ratingului Portugaliei de catre Moody's a suparat liderii UE. 

"Nu Comisia Europeana trebuie sa infiinteze agentii de rating", a declarat Barroso, la Varsovia, dupa o intalnire cu Tusk.

"Insa...sunt multe competente in Europa si nu as fi surprins daca as vedea si mai multa competitie", a adaugat el, citat de DPA. "Nu as fi surprins daca intr-un viitor previzibil vor exista incercari de a crea o agentie europeana de rating", a declarat, la randul sau, premierul polonez a carui tara se afla la presedintia Consiliului UE.

"Nimeni nu cauta noi mesageri a caror sarcina sa fie numai furnizarea de vesti bune", a tinut sa precizeze Donald Tusk.

"Dar este de o importanta capitala ca informatiile despre situatia financiara si economica a companiilor si tarilor sa fie cat mai obiectiva posibil", a mai spus el.

UE a criticat adesea agentiile de rating pentru ca au avut evaluari negative pentru moneda celor mai slabite economii.

Marti, agentia Moody's, cu sediul in SUA, a coborat ratingul Portugaliei pana la "junk" (nerecomandat pentru investitii), argumentand ca Lisabonei ii va fi greu sa-si tina datoriile sub control, in ciuda imprumutului de 78 de miliarde de euro, si ca ar putea avea nevoie chiar de un al doilea pachet de salvare.

Barroso s-a numarat printre oficialii UE care au criticat foarte dur decizia agentiei Moody's, subliniind ca Portugalia este inca in primele etape de implementare a masurilor de austeritate care au fost solicitate in schimbul imprumutului de la UE si FMI.

Barroso a sugerat chiar ca ratingul acordat de agentia Moody's ar avea considerente politice, antieuropene, urmarind slabirea euro.

Desi nu sunt pe agenda oficiala, subiectul agentiilor de rating ar urma sa fie discutat de ministrii de finante din UE la reuniunea lor de luni si marti de la Bruxelles.

Comisia Europeana intentioneaza sa anunte la toamna propuneri pentru a impune reglementari mai aspre si pentru a promova mai multa competitivitate in randul agentiilor de rating, a caror credibilitate a avut de suferit in 2008 si 2009 din cauza ca nu au prevazut criza financiara globala. Pietele continua, totusi, sa fie influentate de evaluarile lor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#europa agentie rating, #agentii rating, #rating , #stiri FMI