Europa ar putea evita un recul economic

Sambata, 27 Octombrie 2007, ora 09:29
1018 citiri
Europa ar putea evita un recul economic

Europa poate evita o eventual recul economic, in ciuda incetinirii economiei Statelor Unite, a declarat vineri comisarul european pentru afaceri economice si monetare, Joaquin Almunia, citat de Reuters.

"Nu sunt foarte pesimist. Exista o anume incetinire in economia americana si in cea a Europei, desi in cazul celei din urma are un caracter mai putin pronuntat. Nu cred ca vom intra in recesiune", a afirmat Almunia in cadrul unei conferinte la Universitatea din Valencia.

Comisarul a completat ca riscurile asupra economiei mondiale si europene sunt mai putin accentuate acum decat la apogeul crizei creditelor.

El a adaugat ca economia Europei nu depinde total de cea a Statelor Unite pentru a-si sustine cresterea, in timp ce in cazul Chinei si al altor economii emergente cresterea se situeaza in jurul valorii de 10-11% anual, atat timp cat economia americana nu inregistreaza in anul acesta si in urmatorul o incetinire la mai putin de 1,9%, cat a estimat Fondul Monetar International (FMI).

"Fara sa minimalizam riscul ca scenariul de baza sa nu decurga conform planului, probabilitatea unei recesiuni este mai mica decat acum cateva luni", a mai spus Almunia.

Totusi, in cadrul unui interviu acordat Reuters, Almunia a avertizat ca economia mondiala are nevoie de cursuri de schimb internationale care sa reflecte realitatea.

"Ratele dobanzilor de politica monetara trebuie sa reflecte fundamentele economice si trebuie sa evitam volatilitatea excesiva a cursurilor de schimb. Trebuie sa ia masuri in special tarile ale caror cursuri de schimb nu reflecta fundamentele", a explicat acesta.