Europa pregateste un RIVAL PENTRU FMI

Marti, 30 August 2011, ora 16:52
1779 citiri
Europa pregateste un RIVAL PENTRU FMI

In cazul in care cancelarul german Angela Merkel si presedintele francez Nicolas Sarkozy vor pune in aplicare planul de realizare a unui Guvern European, Klaus Regling, presedintele Fondului European de Stabilitate Financiara va transforma institutia (FESF) intr-un Fond Monetar European (FME) asemanator cu FMI, pentru a monitoriza politicile financiare si economice ale statelor membre si pentru a veni in ajutorul acestora cu pachete de salvare, la nevoie.

Potrvit sefului FESF, cele 17 tari din zona euro vor salva moneda europeana.

Suma de bani pe care Fondul European de Stabilitate Financiara o are la dispozitie pentru cazuri de urgenta este de 440 de miliarde de euro, de trei ori mai mare decat intregul buget al UE.

FESF si Mecanismul European de Stabilitate(ESM) vor avea un rol la fel de important ca si BCE in asigurarea stabilitatii zonei euro, a precizat Regling.

Nasterea unui Fond Monetar European

In cazul in care cancelarul german Angela Merkel si presedintele francez Nicolas Sarkozy vor pune in aplicare planul de realizare a unui Guvern European, Regling va transforma Fondul European de Stabilitate Financiara intr-un Fond Monetar European (FME) asemanator cu FMI, pentru a monitoriza politicile financiare si economice ale statelor membre si pentru a veni in ajutorul acestora cu pachete de salvare, la nevoie.

In unele privinte, competentele FME vor fi mult mai mari decat cele ale FMI.

FME va putea sa imprumute tarile care se confrunta pe termen scurt cu probleme de lichiditate si va putea folosi miliarde de euro pentru a stabiliza bancile care se clatina.

De asemenea, Regling va putea interveni pe pietele europene pentru a cumpara obligatiuni de stat pentru a stabiliza preturile.

Regling considera ca achizitia obligatiunilor poate fi o afacere profitabila.

Deocamdata Banca centrala, spune acesta, cumpara obligatiuni la un anumit discount. "Daca tine titlurile pana la maturitate, ar putea primi valoarea lor nominala si ar pastra diferenta ca profit".

Analistii atrag atentia asupra faptului ca Regling reprezinta un agent de vanzari al monedei euro la nivel mondial.

Prin urmare, scopul sau este de a convinge investitorii internationali ca o investitie in moneda euro este profitabila pe termen lung, intrucat statele membre vor face tot ce le sta in putinta pentru a pastra euro.

Regling crede ca UE este intr-o pozitie favorabila spre deosebire de SUA in ceea ce priveste datoria publica si deficitul bugetar.

"Deficitul bugetar al SUA este de trei ori mai mare decat deficitul din zona euro iar planurile de austeritate au fost aprobate pentru fiecare tara din zona euro, spre deosebire de SUA care se afla departe de acest pas", a subliniat seful FESF.

Pe de alta parte, Regling este de parere ca in Germania domneste o stare de "isterie" intrucat germanii sunt pesimisti si cred ca situatia se poate inrautati desi toate semnele arata ca lucrurile se amelioreaza.

Euro nu se va prabusi

Seful FESF a subliniat ca moneda euro va supravietui fiindca este in interesul statelor membre. Pretul esecului sau ar fi prea mare, spune Regling care a mai adaugat ca sansele ca moneda euro sa fie abandonata sunt zero.

Cu un an in urma, Regling spunea ca Fondul European de Stabilitatea Financiara nu va fi nevoit sa intervina in rezolvarea crizei datoriilor suverane, insa lucrurile s-au dovedit a sta cu totul diferit.

Potrivit acestuia criza economica se va termina in maximum 2-3 ani, cu conditia ca tarile din zona euro sa continue planurile de austeritate si de reforma, iar economia mondiala sa evite colapsul.

"In mod legitim, ne putem astepta ca aceasta criza sa fie depasita in urmatorii doi-trei ani", a spus acesta, potrivit Der Spiegel.

"In toate tarile zonei euro, fundamentele se imbunatatesc.

Tarile membre ale zonei euro isi pun ordine in sistemele financiare si deja cateva state dintre cele mai afectate, cum este exemplul Irlandei - intrata intr-o criza economica si bugetara majora, pe fondul prabusirii sectorului bancar national - sunt in curs de a se repune pe picioare, a conchis Klaus Regling.

#bce, #criza zona euro, #fond european stabilitate finaniara, #fond monetar european, #ue, #zona euro , #stiri FMI