Europa: summitul G20 nu se va concentra pe cerintele financiare ale Chinei

Luni, 30 Martie 2009, ora 09:48
1106 citiri
Europa: summitul G20 nu se va concentra pe cerintele financiare ale Chinei

Europa constientizeaza rolul din ce in ce mai mare al Chinei in economia mondiala, insa considera ca summitul G20 va avea loc prea devreme pentru a decide asupra cererii Beijingului de a avea o putere de decizie mai mare in institutiile financiare internationale, relateaza Reuters.

Comisarul european pentru relatii internationale, Benita Ferrero-Waldner, a declarat duminica pentru Reuters ca intrunirea tarilor dezvoltate si emergente din grupul G20 se va concentra pe "rezultate concrete" pentru redresarea economiei mondiale, nu pe probleme mai indepartate.

China a agitat spiritele inainte de summitul de joi, sugerand o utilizare mai ampla a drepturilor speciale de tragere ale FMI ca moneda internationala de rezerva. "Nu cred ca aceasta va fi problema principala care va fi discutata la Londra", a spus Ferrero-Waldner dupa discutiile cu ministrul chinez de externe, Yang Jiechi, si cu vice-premierul, Li Keqiang.

De asemenea, a mai spus aceasta, solicitarea Chinei pentru un rol mai important in cadrul Fondului Monetar International (FMI) si al altor institutii financiare internationale nu va fi unul dintre principalele puncte ale agendei summitului.

"Cred ca este prea devreme sa dam un raspuns concret. Cred ca aceste probleme vor trebui discutate in cadrul FMI si al institutiilor financiare internationale", a mai spus Ferrero-Waldner in legatura cu solicitarile formulate de China.

Ideea unei noi monede de rezerva, bazate pe drepturile speciale de tragere ale FMI, nu a fost total exclusa, insa multi lideri G20 au subliniat ca, deocamdata, dolarul isi pastreaza statutul de moneda dominanta de rezerva.

 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#europa, # china, # fmi, # dolar, # rol, # economie, # redresare , #stiri FMI