"Fara acordul cu FMI Romania s-ar fi indatorat de doua ori mai scump"

Miercuri, 09 Iunie 2010, ora 17:05
1195 citiri
"Fara acordul cu FMI Romania s-ar fi indatorat de doua ori mai scump"

Inexistenta unui acord cu Fondul Monetar International (FMI) ar crea "conditii dificile si complexe de imprumut pentru Romania, iar costurile imprumuturilor de pe piata externa ar ajunge la cel putin 7%", adica dublu fata de nivelul curent, a spus Adrian Mitroi, secretar general CFA Romania, precizeaza NewsIn.

"In absenta unui acord cu Fondul, nivelul CDS (credit default swaps, instrumente care arata costul riscului de neplata - n.r.) s-ar putea inflama, afectand potenatialul de imprumut al Romaniei de pe piata externa", a declarat Mitroi, pentru NewsIn.

El considera ca in momentul de fata temerile cele mai mari sunt legate de deprecierea monedei europene fata de dolar si influentele acesteia asupra economiei romanesti.

"Cel mai mare pericol, in prezent, este, insa, altul, si anume ca moneda exporturilor noastre (euro, n.r.) se depreciaza, in timp ce moneda importurilor (dolar, n.r.) se apreciaza.

Suntem o economie extrem de dependenta de materii prime, inclusiv petrol sau gaze naturale, iar deprecierea monedei exporturilor (euro, n.r.) ne aplatizeaza avantajul competitiv", a spus Mitroi.

In acelasi timp, Mitroi prevede un curs stabil in 2010, intr-o banda de variatie ingusta, aflata sub controlul bancii nationale.

"Nu vad leul ducandu-se catre 4,50-5 lei/euro, asa cum sustin unii analisti", a declarat pentru NewsIn secretarul general al CFA Romania.

"Avem un regim de managed floating (flotare controlata-n.r.), iar banca nationala controleaza cursul", a mai spus Mitroi. El nu exclude, insa, o usoara depreciere a cursului, care ar ajuta exportatorii.

In schimb, presedintele Asociatiei Brokerilor, Dan Paul, a declarat miercuri ca se asteapta ca leul sa se deprecieze pana la 4,5-5 lei/euro pana la finalul anului 2010.

"Conform calculelor mele, la finalul anului am convingerea ca leul va atinge acest curs, intrucat poate sa ajute exportatorii romani", a declarat Dan Paul pentru NewsIn.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Unul dintre cei mai importanţi economişti ai Fondului Monetar Internaţional a semnalat un risc redus de recesiune globală, în ciuda zgomotelor continue de incertitudine geopolitică,...
#romania, #absenta, #acord, #fmi , #stiri FMI