Fiecare roman plateste 1000 de euro pentru imprumuturile statului

Sambata, 07 Noiembrie 2009, ora 22:43
1644 citiri
Fiecare roman plateste 1000 de euro pentru imprumuturile statului

Sute de milioane de euro. Atat ne costa amanarea transelor din imprumuturile negociate cu organismele financiare internationale. Bani in plus, pe care ii platim doar pentru ca nu avem un Guvern sustinut de Parlament. Suma se adauga la creditele si dobanzile pe care le platim oricum din cauza ca Executivul nu a reusit sa reduca cheltuielile bugetare.

Dobanda pentru cele aproape 800 de milioane de euro imprumutate ieri de ministerul de finante de la bancile locale ne va costa, 125 de milioane de euro pe 3 ani. Daca am fi luat banii de la FMI am fi facut o economie de 42 de milioane de euro. Daca Romania nu mai primeste anul acesta banii de la FMI, va trebui sa inlocuiasca acest credit dar si pe cel de la Comisia Europeana, pierdut deja, cu imprumuturi bancare de 2,5 miliarde de euro.

Asadar, faptul ca nu avem un Guvern cu care sa negocieze Fondul Monetar ne va costa in plus 131 de milioane de euro in trei ani, doar costul suplimentar al dobanzilor percepute de banci.

Oficial, anul acesta statul trebuie sa se imprumute, pentru ca nu a reusit sa reduca din cheltuieli, 7,3% din PIB adica 8,7 miliarde de euro. Banii insa i-a luat deja prin cele patru transe de la FMI, Comisia Europeana si Banca Mondiala.

Fiecare dintre noi vom plati apetitul pentru credite al statului. 420 de euro este suma pe care fiecare roman trebuie sa o scoata din buzunar pentru a achita imprumuturile statului din 2009. Suma ajunge la 1000 de euro daca vorbim de intregul credit de la FMI care este programat sa fie incasat in transe pana in 2011.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Unul dintre cei mai importanţi economişti ai Fondului Monetar Internaţional a semnalat un risc redus de recesiune globală, în ciuda zgomotelor continue de incertitudine geopolitică,...
#imprumuturi, #fmi, #stat, #buget , #stiri FMI