Finantele anunta un usor excedent al bugetului consolidat in ianuarie, de 15,3 milioane lei

Vineri, 26 Februarie 2010, ora 09:47
1313 citiri
Finantele anunta un usor excedent al bugetului consolidat in ianuarie, de 15,3 milioane lei

Bugetul general consolidat al Romaniei a inregistrat un usor excedent in prima luna a acestui an, de15,3 milioane lei, a precizat joi seara Ministerul Finantelor, a doua zi dupa ce un reprezentant al institutiei anunta un deficit de 0,03% din produsul intern brut (PIB), informeaza NewsIn.

Miercuri, secretarul de stat Gheorghe Gherghina declara ca Romania a inregistrat in ianuarie un deficit bugetar de 0,03% din PIB.

In mod traditional, bugetul Romaniei inregistreaza excedente in primele luni ale anului, dupa care intra pe deficit.

Astfel, in ianuarie 2009, veniturile au fost mai mari decat cheltuielile cu 1,64 miliarde lei, echivalentul unui excedent bugetar de 0,3% din PIB.

Potrivit Finantelor, veniturile bugetului general consolidat au scazut in prima luna din 2010 cu 6,8% fata de aceeasi perioada a anului precedent, pana la 14 miliarde lei, in timp ce cheltuielile au crescut cu 4,6%.

Finantele au dezvaluit ca veniturile din TVA s-au redus semnificativ, afectate si "de majorarea sumelor restituite, de la 511,1 milioane lei in ianuarie 2009 la 980,4 milioane lei in (ianuarie) 2010".

"In termeni comparabili, fara luarea in considerare a sumelor restituite, reducerea incasarilor din TVA a fost de 13,3% fata de aceeasi perioada a anului precedent", se spune in comunicatul ministerului.

Incasarile din impozitul pe profit au crescut in ianuarie cu 16,3%, impozitul pe venit a adus cu 8% mai putini bani, in timp ce incasarile din accize au avansat cu 13,2%, la 157,6 milioane lei, potrivit Finantelor. Pe partea de cheltuieli, cele cu bunuri si servicii au crescut cu 7,9%, institutia punand evolutia pe seama "platii facturilor ajunse la scadenta din anul precedent".

In schimb, cheltuielile de personal s-au redus cu 3,2% fata de ianuarie 2009, dupa ce guvernul a obligat personalul bugetar sa-si ia patru zile de concediu fara plata in decembrie, luna pentru care salariile s-au platit in ianuarie.

Cheltuielile cu asistenta sociala s-au majorat cu 17,7%, dupa ce statul a platit drepturi de asigurari de somaj mai mari de doua ori si jumatate (crestere de 153,7%) fata de ianuarie 2009.

In prima luna din acest an, numarul de someri a ajuns la 740.982 - nivel maxim al ultimilor sase ani si 10 luni -, din care 459.158 erau indemnizati. In ianuarie 2009, numarul de someri era de doar 444.907.

Cheltuielile cu dobanzile au crescut cu 9,1%, dupa majorarea puternica a imprumuturilor publice anul trecut, in timp ce investitiile facute de stat au fost de 1,3 miliarde lei, reprezentand 9,3% din cheltuielile totale.

Guvernul si-a propus sa cheltuiasca circa 20% din buget pentru investitii in acest an.

In ianuarie, cheltuielile bugetare au fost gestionate de Ministerul Finantelor in lipsa unui buget votat de Parlament.

Legislatia in vigoare prevede ca, in cazul in care "legile bugetare nu au fost adoptate cu cel putin 3 zile inainte de expirarea exercitiului bugetar, Guvernul indeplineste sarcinile prevazute in bugetul anului precedent, limitele lunare de cheltuieli neputand depasi de regula 1/12 din prevederile bugetelor anului precedent".

Romania s-a angajat sa se incadreze in acest an intr-un deficit bugetar de 5,9% din PIB, dupa ce in 2009 deficitul bugetului general consolidat a fost de 36,4 miliarde lei, sau 7,2% din produsul intern brut, usor sub tinta convenita cu Fondul Monetar International (FMI) in cadrul acordului stand-by, de 7,3% din PIB.

#finante, # deficit, # buget, # impozite, # cheltuieli , #stiri FMI