Finantele au atras numai 97,25 milioane lei pe un an

Luni, 03 August 2009, ora 17:24
1022 citiri
Finantele au atras numai 97,25 milioane lei pe un an

Ministerul Finantelor Publice (MFP) a atras, luni, 97,25 milioane lei (23,09 milioane euro) prin certificate de trezorerie cu discont, scadente la 12 luni, pentru care plateste un randament mediu anual in scadere, de 10,75%, potrivit datelor bancii centrale.

Finantele au atras la licitatia de luni - prima din aceasta luna - numai 8,1% din valoarea de 1,2 miliarde lei anuntata initial, iar randamentul maxim acceptat a fost egal cu cel mediu, de 10,75% pe an.

Bancile au depus cereri de cumparare de 2,51 miliarde lei (596 milioane euro), de 25,8 ori mai mult decat a atras ministerul.

La sedinta similara din 27 iulie, MFP a vandut titluri de stat cu maturitate la 12 luni de 556,599 milioane lei (132,4 milioane euro), pentru care plateste un randament mediu anual, de 10,98%.

Finantele
si-au propus sa emita in august titluri de 6,5 miliarde lei, dupa ce in primele sapte luni din 2009, MFP a luat din piata aproape 48,4 miliarde lei, de aproape patru ori mai mult decat valoarea atrasa in 2008, de 12,5 miliarde lei.

Guvernul si-a asumat o tinta de deficit bugetar de 4,6% din produsul intern brut (PIB) - sau 24,3 miliarde lei - pentru acest an, in urma acordului de finantare cu Fondul Monetar International.

FMI a fixat Romaniei tinte trimestriale de deficit bugetar: cel mult 14,5 miliarde lei la finalul trimestrului al doilea si maximum 18,6 miliarde lei pentru al treilea trimestru.

Deficitul bugetar a ajuns la jumatatea acestui an la 2,71% din produsul intern brut (PIB), respectiv 14,38 miliarde lei (3,4 miliarde euro), usor sub tinta convenita cu FMI, de 2,73% din PIB.

Ministrul Finantelor Publice, Gheorghe Pogea, declara saptamana trecuta ca va negocia cu FMI un deficit bugetar cel putin egal cu scaderea veniturilor din economie, precizand ca "nivelul veniturilor pe semestrul I a fost mai scazut cu 5,1% fata de aceeasi perioada a anului trecut si reflecta efectele crizei financiare si economice asupra capitalului privat in mod special".

Reprezentantii FMI au declarat oficialilor romani, in cadrul discutiei de miercuri seara de la Guvern, ca estimeaza ca economia romaneasca se va contracta cu 8% in acest an si, in aceste conditii, ar fi de acord cu un deficit bugetar de 8% din PIB, daca Executivul reduce suplimentar cheltuielile.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Google a lansat recent o caracteristică revoluționară numită Audio Magic Eraser, disponibilă exclusiv pe noile modele de smartphone-uri Pixel 8 și Pixel 8 Pro. Funcția este proiectată să...
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
#Finantele, #milioane, #pogea , #stiri FMI