Finantele resping oferta bancilor pentru certificatele de trezorerie

Luni, 24 August 2009, ora 16:10
941 citiri
Finantele resping oferta bancilor pentru certificatele de trezorerie

Ministerul Finantelor Publice (MFP) a respins luni toate ofertele pentru certificatele de trezorerie cu discont cu maturitate la un an, considerand inacceptabil nivelul randamentului solicitat de banci, potrivit datelor bancii centrale, precizeaza NewsIn.

Valoarea anuntata a emisiunii era de 1,2 miliarde lei, iar bancile au depus cereri de cumparare de 1,85 miliarde lei (438 milioane euro).

La sedinta similara din 10 august, MFP a obtinut 1,199 miliarde lei (285 milioane euro) prin certificate de trezorerie cu discont, scadente la 12 luni, pentru care plateste un randament mediu anual de 10,42%.

In acest an, Finantele au emis in total titluri de stat in lei de 51,2 miliarde lei (peste 12 miliarde euro), ceea ce reprezinta de peste patru ori mai mult decat in intregul an 2008. Totusi, in august, din cele 6,5 miliarde lei anuntate initial, MFP a atras mai putin de 3 miliarde lei.

Pe 14 august, MFP a plasat, prin subscriptie publica, obligatiuni de stat cu dobanda denominate in euro, cu maturitate la 4 ani, de 447 milioane euro, la o rata a dobanzii de 5,25% pe an, la putin timp dupa ce au obtinut de la un grup de banci un imprumut de tip "club loan" de circa 1 miliard euro.

Fondul Monetar International (FMI) a revizuit tinta agreata cu autoritatile romane pentru deficitul bugetar la 7,3% din produsul intern brut (PIB) in acest an, fata de nivelul stabilit anterior, de 4,6% din PIB, iar Fondul va aloca pentru acoperirea deficitului bugetar al Romaniei jumatate din transa care trebuie sa intre in septembrie si jumatate din cea din decembrie, respectiv circa 1,75 miliarde euro.

Dupa primele sapte luni, deficitul bugetar al Romaniei a ajuns la circa 3% din PIB, potrivit ministrului finantelor.


Vezi curs valutar BNR la zi pentru euro, dolar si alte valute



#finante, #certificate, #miliarde, #mfp, #randament, #licitatie, #banci, #trezorerie , #stiri FMI