Firmele aflate de 3 ani in dizolvare vor fi radiate

Vineri, 14 Mai 2010, ora 00:25
2565 citiri
Firmele aflate de 3 ani in dizolvare vor fi radiate

Firmele vor fi lichidate in maxim un an de la inscrierea in Registrul Comertului a deciziei de dizolvare, iar societatile aflate acum in dizolvare sau lichidare voluntara de peste trei ani vor fi radiate din oficiu, modificari care au fost introduse de Guvern pentru o noua transa din imprumutul CE, potrivit Mediafax.

Termenul de un an ar putea fi prelungit de catre tribunal, pentru motive temeinice, cu perioade de cate sase luni, dar nu cu mai mult de 24 de luni cumulat, conform unei ordonante de urgenta aprobate de Guvern in urma negocierilor cu cu expertii Comisiei Europene, pentru acordarea unei noi transe de imprumut, si care confirma informatiile transmise de MEDIAFAX la sfarsitul lunii aprilie.

Lichidarea nu libereaza pe asociati si nu impiedica deschiderea procedurii de faliment a societatii.

Daca in termen de trei luni de la expirarea termenului, prelungit de tribunal dupa caz, Registrului Comertului nu a fost sesizat cu nicio cerere de radiere sau de numire a lichidatorului, firma va fi radiata din oficiu, iar bunurile ramase in patrimoniu vor reveni actionarilor, care raspund in limita valorii acestora pentru acoperirea creantelor.

Legislatia actuala prevede ca lichidarea societatii trebuie finalizata in cel mult trei ani de la data dizolvarii, iar pentru motive temeinice tribunalul poate prelungi acest termen cu cel mult doi ani. "Prevederile se aplica si procedurilor de dizolvare sau lichidare voluntara aflate in derulare la data intrarii in vigoare a ordonantei.

Prin exceptie, societatile comerciale care la data intrarii in vigoare a ordonantei de urgenta se afla in dizolvare sau lichidare voluntara de mai mult de trei ani sunt radiate din oficiu din registrul comertului.

Dispozitiile se aplica si societatilor care se afla in lichidare voluntara de mai mult de 5 ani, in urma prelungirii termenului de 3 ani, dispusa de tribunal", este stabilit in ordonanta. Pentru aceste actiuni, Oficiul National al Registrului Comertului va fi scutit de taxe judiciare de timbru si timbru judiciar.

Agentia MEDIAFAX a anuntat, la sfarsitul lunii aprilie, intentia Guvernului de a simplifica procedurile de lichidare a firmelor aflate in de mai multi ani in dizolvare, ca parte a masurilor solicitate de catre Comisia Europeanain negocierile cu autoritatile romane, pentru reducerea birocratiei in mediul de afaceri.

Urgenta ordonantei este justificata de altfel de catre Guvern prin faptul ca Executivul s-a angajat in negocierile cu Comisia Europeana pentru imprumutul de cinci miliarde euro sa simplifice procedurile administrative in domeniul mediului de afaceri, ca o conditie de acordare a celei de-a treia transe din acest imprumut, de 1,5 miliarde euro, in luna aprilie.

Guvernul arata ca nerespectarea acestei conditionalitati poate bloca atrage transa a III-a din imprumut si chiar periclita derularea Memorandumului de intelegere cu Comisia Europeana, existand riscul blocarii si a urmatoarelor transe.

Romania are un acord cu FMI pe doi ani, pentru 12,95 miliarde euro, pachetul total de finantare externa, de la Fond, Uniunea Europeana, BM si BERD, urmand sa ajunga la 19,95 miliarde euro.

Romania a atras deja imprumuturi de aproximativ 11,5 miliarde euro. Comisia Europeana a virat Romaniei, in iulie 2009 si martie 2010, primele doua transe din imprumutul total, de 1,5 miliarde euro, respectiv un miliard euro. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Creștere importantă a numărului de firme care și-au suspendat activitatea în România
Creștere importantă a numărului de firme care și-au suspendat activitatea în România
Numărul firmelor care şi-au suspendat activitatea în primele două luni din 2024 a fost de 4.328, în creştere cu 38,58% comparativ cu perioada similară a anului trecut, conform datelor...
Elon Musk vrea să taxeze noii utilizatori X pentru a fi sigur că nu sunt boți. Cât trebuie plătit pentru a posta pe fostul Twitter
Elon Musk vrea să taxeze noii utilizatori X pentru a fi sigur că nu sunt boți. Cât trebuie plătit pentru a posta pe fostul Twitter
Proprietarul platformei de socializare X, Elon Musk, a decis să impună o taxă utilizatorilor noi ai serviciului. Scopul este de a se asigură că nu sunt boți. Fostul Twitter a impus deja o...
#firme, #dizolvare, #lichidare, #registrul comertului , #stiri FMI