Fitch: Datoria publica este un punct forte al Romaniei

Vineri, 12 Iunie 2009, ora 09:09
1566 citiri
Fitch: Datoria publica este un punct forte al Romaniei

Fitch mentioneaza ca datoria publica este un punct forte al Romaniei, in conditiile in care la sfarsitul lui 2008 se situa la 22% din PIB, chiar mai mica fata de cerintele pentru un nivel de investment grade. Pe de alta parte, se asteapta ca aceasta sa creasca la 34% din PIB pana in 2010, nivel care ar ramane inca in intervalul stabilit de categoria BB, precizeaza NewsIn.

Agentia de rating a realizat analiza contextului economic in care se situeaza Romania din 4 perspective: performantele macroeconomice si politicile economice, trasaturile structurale, finantele publice si finantarea externa.

Astfel, din punctul de vedere al performantelor macroeconomice, Romania s-ar integra in categoria investment grade luand in calcul ponderea investitiilor in PIB in 2008, de 31%, un alt avantaj fiind si ipoteza de mentinere a cadrului economic stabilit cu FMI.

Cu toate acestea, volatilitatea cursului de schimb, "chiar daca nu la nivelul standardelor BB", reprezinta un dezavantaj din punctul de vedere al politicii monetare, ca si politica fiscala relaxata.

In acelasi timp, Romania beneficiaza si de nivelul redus al intermedierii financiare, dar se confrunta cu slabiciuni legate de inflexibilitatea pietei muncii si dezechilibrul comercial.

Pe partea de finante publice, analistii Fitch amintesc ca factori pozitivi veniturile fiscale relativ stabile, prima scadenta a euroobligatiunilor emise pe piata externa abia in iulie 2010, precum si ponderea redusa a datoriei publice in PIB, in ciuda deteriorarii acesteia incepand cu 2009, pe fondul refinantarilor pe termen scurt.

Fitch aminteste, de asemenea, ca factor negativ, de procedura de deficit excesiv initiata de Comisia Europeana in luna mai.

Totodata, Fitch asteapta "dovezi mai clare in privinta capacitatii clasei politice de a respecta cerintele stricte pentru a-si continua acordul cu FMI", in conditiile in care perspectivele economiei mondiale s-au inrautatit considerabil fata de momentul retrogradarii Romaniei, se mai arata in raport.

Incetinirea economiei, ca raspuns si la scaderea fluxurilor de capital ce intra in tara, va pune presiune si asupra sistemului bancar, sustine Fitch, amintind insa de promisiunile bancilor-mama de a-si mentine expunerea pe Romania.

In acelasi timp, agentia de evaluare financiara aminteste ca ponderea datoriei externe atat in produsul intern brut (PIB), cat si in cadrul incasarilor externe curente va creste puternic pana la finalul lui 2010, ceea ce ar putea pune presiune suplimentara asupra ratingului tarii.

Fitch nu exclude noi retrogradari ale Romaniei, daca nu respecta acordul cu FMI

Fitch nu exclude insa nici retrogradarea in continuare a Romaniei, care ar putea fi determinata de esecul respectarii acordului cu Fondul Monetar Inernational (FMI), "de exemplu pe partea de politica fiscala, ceea ce ar putea conduce la retragerea sustinerii FMI", dar si de eroziunea rezervelor "pana la punctul in care ar aparea perspectivele unei devalorizari puternice a monedei nationale care ar aduce consecinte negative ratingului", se mai arata in raport.

De asemenea, o performanta a economiei mai slaba fata de asteptarile Fitch ar putea reprezenta un argument pentru retrogradare, la fel si cresterea puternica a datoriei externe fara sa apara posibilitatea unei corectii, mai sustine agentia de rating.

Fitch Ratings a anuntat la inceputul acestei luni ca mentine ratingul BB+ al Romaniei la credite in valuta pe termen lung si calificativul 'BBB-' pentru datoria in lei pe termen lung, ambele cu perspectiva negativa, subliniind dependenta de relatia cu FMI.

In prezent, doua din cele trei mari agentii de rating - S&P si Fitch - acorda Romaniei calificativ fara recomandare de investitii (junk), cu perspectiva negativa, dupa ce au coborat ratingul in toamna anului trecut, in timp ce Moody's a mentinut Romania pe ultima treapta - Baa3 - din categoria de rating cu recomandare de investitii, cu perspectiva stabila.

Romania a ajuns in luna martie la un acord pentru o finantare totala de 19,95 miliarde euro pe o perioada de doi ani, din care 12,95 miliarde euro de la FMI, 5 miliarde euro de la Comisia Europeana, 1 miliard euro de la Banca Mondiala si 1 miliard euro de la Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), Banca Europeana de Investitii (BEI) si International Finance Corporation (IFC).

Prima transa de la FMI, in valoare de 5 miliarde de euro, a fost virata in 6 mai, iar cea de-a doua transa, de 1,718 miliarde DST (circa 1,9 miliarde euro), ar trebui sa ajunga pe 15 septembrie, in functie de rezultatele primei examinari, din august, si a performantelor tarii pana la jumatatea anului, arata scrisoarea de intentie publicata miercuri de FMI.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În timp ce la nivelul pieței auto europene înmatriculările de autoturisme diesel au înregistrat declinuri anuale de 10,6% în primul trimestru și de 18,5% în luna martie 2024, în România...
Ce a facut Marcel Bolos, ministrul de Finante, saptamana asta
Ce a facut Marcel Bolos, ministrul de Finante, saptamana asta
Proiectele de tip parteneriat public-privat reprezinta viitorul si de aceea am participat la IMF/WB Constituency Meeting 2024, pentru a discuta cu expertii si a vedea cum pot fi create noi...
#agentie, #economie, #evaluare, #fitch, #guvern, #romania , #stiri FMI