Fitch: FMI ar putea amana transa a treia

Miercuri, 14 Octombrie 2009, ora 17:24
1487 citiri
Fitch: FMI ar putea amana transa a treia

FMI va amana urmatoarea transa din imprumutul extern daca Romania nu va reusi sa indeplineasca tintele impuse, dar nu va rupe acordul, tensiunile politice din prezent punand presiune suplimentara pe ratingul tarii, a spus miercuri, pentru NewsIn, analistul agentiei de rating Fitch, Andrew Colquhoun.

"Votul pentru motiunea de cenzura improtriva guvernului nu duce in mod direct la o retrogradare a tarii. Dar, daca instabilitatea politica va ingreuna si mai mult indeplinirea conditiilor din programul de finantare al FMI, ar putea exista riscul ca programul sa deraieze, iar FMI sa amane platile, ceea ce ar slabi increderea in moneda nationala si in sistemul financiar romanesc si sa duca la o noua instabilitate financiara. Acest lucru ar putea adauga presiune negativa pe ratingul de tara", a afirmat Colquhoun.

In opinia sa, sursa tensiunilor politice dintre PDL si PSD "nu par sa fie politicile economice, ci par a fi mai degraba manevre inaintea alegerilor prezidentiale".

"Este posibil ca un guvern provizoriu, probabil unul PDL sau tehnocrat, sa ia masurile necesare pentru a mentine deficitul in tinta de 7,3% din PIB impusa de FMI. Vom monitoriza aceste evolutii indeaproape", a mai spus analistul Fitch.

Cu toate acestea, Colquhoun a mentionat ca este mai probabil ca FMI sa amane platile pentru o perioada, daca tintele sunt ratate, cat timp se formeaza noul guvern, decat sa renunte complet.

Marti, analistul agentiei de rating Standard&Poor's Frank Gill a spus, pentru NewsIn, ca ratingul de tara va fi pus sub noi presiuni daca situatia actuala se transforma intr-un blocaj politic, prin care Guvernul sa nu-si poata indeplini programul de consolidare economica si fiscala.

"Daca situatia politica actuala se transforma intr-un blocaj politic, prin care Guvernul nu-si poate indeplini programul de consolidare economica si fiscala, iar situatia finantelor publice se inrautateste, ratingurile atribuite Romaniei vor fi puse sub noi presiuni de coborare", a spus Frank Gill.

 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Avertismentul șefei FMI privind inflația din țările bogate: „Să nu ne pripim în ultimul ceas”
Avertismentul șefei FMI privind inflația din țările bogate: „Să nu ne pripim în ultimul ceas”
Șefa Fondului Monetar Internațional (FMI), Kristalina Georgieva, cere prudență. Ea a declarat joi, 11 aprilie, că, deși inflația a scăzut mai repede decât spuneau pronosticurile,...
#fitch, #fmi, #leu, #bani, #guvern , #stiri FMI