Fitch intrevede mai multe retrogradari in Europa emergenta

Miercuri, 10 Decembrie 2008, ora 12:16
1239 citiri
Fitch intrevede mai multe retrogradari in Europa emergenta

Agentia de rating Fitch se asteapta la noi retrogradari in Europa emergenta, pe masura ce criza

financiara isi spune cuvantul, Letonia fiind pe lista de risc daca nu va primi un acord din partea Fondului Monetar International, iar Rusia fiind supusa presiunilor din cauza scaderii pretului petrolului.

O alta agentie de rating, S&P, a lovit Rusia scazandu-i luni ratingul de tara, pentru prima oara intr-un deceniu, iar agentiile au scazut ratingurile tuturor economiilor europene emergente, pe masura ce lupta pentru capital si pierderea spatiului de manevra spulbera succesul initial al pietelor respective.

Seful departamentului Fitch pentru Europa emergenta, Edward Parker, a spus pentru Reuters ca, agentia avand opt economii europene emergente cu perspectiva negativa, sunt posibile si alte retrogradari. Nicio economie europeana emergenta nu are o perspectiva pozitiva, a spus el.


"Stim ca, istoric, in jur de 60 de procente din perspectivele negative sau pozitive vor avea ca rezultat o schimbare a ratingului de tara", a afirmat el intr-un interviu telefonic. "Deci, ar fi logic sa ne asteptam la mai multe".


In general, el a spus ca Europa emergenta se confrunta cu cea mai mare criza de la sfarsitul comunismului, fiind asteptate noi suferinte. El a spus ca Letonia este cea mai expusa economie cu perspectiva negativa. Letonia poarta discutii cu FMI privitar la un plan despre care spera ca va

fi aprobat joi de Parlament, ministrul de finante avertizand ca statul ar fi altfel in imposibilitate de plata a salariilor si a pensiilor. Alaturi de celelalte state baltice, Letonia a trecut de la un 'boom' al creditelor la o recesiune, refinantand cea de-a doua sa banca luna trecuta si inregistrand o scadere a PIB.

"Letonia are nevoie, in mod cert, de sustinere, atat din partea FMI, cat si din partea UE", a spus Parker. "Daca nu obtine sustinere, atunci riscul unei crize va creste si vom fi nevoiti sa luam masuri legate de rating negative".Dar el a mai spus ca Letonia este inca departe de incapacitatea de plata, deoarece are o datorie monetara straina relativ redusa. Fich a coborat ratigul de tara al Letoniei in noiembrie, la BBB-. Parker nu a dorit sa comenteze cat de aproape este Rusia - care se afla la BBB+, dar care a fost plasata in perspectiva negativa, in luna noiembrie - de o scadere a ratingului.


Petrolul in scadere loveste Rusia


"Nu pot sa vorbesc despre asta, exceptand a spune ca Rusia are o perspective negativa, ceea ce presupune ca echilibrul riscurilor este in scadere", a spus el. El nu a dorit sa spuna nici care alte economii emergente europene sunt cel mai aproape de o retrogradare. Fitch a plasat in perspectiva negativa si Ucraina, Georgia , Estonia, Lituania, Kazakstan si Romania. S&P - care a fost ultima dintre cele trei agentii de rating care a promovat Rusia la gradul de investitii, dupa ce tara si-a revenit din criza financiara din 1998 - a atribuit decizia legata de Rusia retragerii capitalului strain si altor probleme macro-economice, inclusiv problemelor bancare si scaderii pretului petrolului. Parker a spus ca Fitch va urmari si pretul petrolului pe termen lung, ca factor in stabilirea ratingului Rusiei.

"Pe moment este foarte dificil sa prezicem pretul petrolului pe termen lung, dar preturile mai mici ale petrolului sunt in mod cert un factor negative pentru Rusia si situatia sa creditara", a spus el. O alta ingrijorare majora este datoria privata remarcabila a firmelor rusesti, care nu mai sunt capabile sa se refinanteze, refuzandu-li-se efectiv accesul pe pietele globale de capital, a spus el, dar chiar si asa pozitia datoriei Rusiei este relativ rezonabila.


El a spus ca Fitch urmareste rezervele Rusiei tot mai mici de schimb valutar- scazute cu aproximativ un sfert fata de varful de 600 de miliarde de dolari din august, interventia pentru sustinerea rublei dovedindu-se costisitoare - dar a spus ca ele raman masive, comparativ cu alte tari din regiune.