Fitch mentine principalele calificative ale Romaniei

Sambata, 06 Iunie 2009, ora 09:14
1459 citiri
Fitch mentine principalele calificative ale Romaniei

Agentia de evaluare financiara Fitch Ratings a mentinut ratingul BB+al Romaniei la credite in valuta pe termen lung si calificativul 'BBB-' pentru datoria in lei pe termen lung, ambele cu perspectiva negativa, subliniind dependenta de relatia cu FMI, conform Fitch Ratings, transmite NewsIn.

Pragul de tara si calificativul pentru creditele in valuta pe termen scurt au fost mentinute la 'BBB', respectiv 'B'.

"Programul de ajustare al Romaniei, sub indrumarea Fondului Monetar International (FMI), sustine ratingul Romaniei, insa abilitatea autoritatilor de a aplica cu strictete strategia dura ceruta de program va fi cruciala.

Perspectiva pentru economia mondiala s-a deteriorat semnificativ de la ultima reducere a calificativului, in luna noiembrie 2008, adaugand la riscurile cu care se confrunta Romania intr-o perioada in care statul este nevoit sa se adapteze la un nivel mai redus al intrarilor de capital privat net", a declarat Andrew Colquhoun, directorul pentru piete emergente al Fitch Ratings.

Ratingurile Romaniei sunt sustinute in continuare de un sector solid al finantelor publice, precum si de indicatori sociali, ai mediului de afaceri si ai guvernantei puternici, conform calificativului BB, toate acestea fiind consolidate de statutul de membru al Uniunii Europene, insa pot fi observate in continuare riscuri din punct de vedere financiar si economic.

Romania a obtinut in mai 2009 un imprumut international de 26,4 miliarde dolari, din care suma de 17,2 miliarde dolari a fost reprezentata de un pachet de sprijin acordat de FMI, menit a acoperi un deficit de finantare externa, estimat de Fitch la 12 miliarde dolari pentru 2009.

Uniunea Europeana a contribuit cu 6,6 miliarde dolari la pachetul de imprumut, disponibil autoritatilor care sunt confruntate cu un deficit fiscal ce a atins nivelul de 4,9% din produsul intern brut in 2008.

Alte institutii financiare au contribuit cu 2,6 miliarde dolari.

In plus, companiile straine ce controleaza aproximativ 70% din piata bancara locala au promis sa isi mentina expunerea in Romania si sa isi majoreze capitalizarea subsidiarelor.

Fitch estimeaza ca economia Romaniei se va contracta cu 4,5% in 2009. Rezervele valutare oficiale s-au redus la 27,1 miliarde euro la sfarsitul lunii aprilie, cu 7,6% sub nivelul maxim atins in noiembrie 2008.

O reducere a rezervelor valutare ale Romaniei, indeajuns de mare pentru a afecta increderea in leu ar avea efecte negative considerabile asupra stabilitatii financiare si a economiei reale (la sfarsitul lunii martie 2009, 57% din imprumuturile bancare erau contractate in valute straine), putand duce la o reducere a calificativelor.

Programul de ajustare economica sprijinit de FMI prevede un deficit bugetar de 5% in 2009.

Atingerea acestei tinte de deficit va necesita o inasprire a politicii fiscale de circa 3% din PIB, pe fondul unei adanci recesiuni, masura ce nu va fi apreciata de alegatori inaintea alegerilor prezidentiale de la sfarsitul anului.

O intrerupere a acordului cu FMI ar avea un puternic efect negativ asupra ratingurilor. Romania este una dintre tarile cu cea mai mare expunere la riscurile de finantare externa din cele 11 economii evaluate de Fitch in cadrul raportului "Riscuri de finantare externa in Europa Centrala si de Est".

In 20 mai, viceguvernatorul BNR, Eugen Dijmarescu, declara ca Romania ar putea sa-si recupereze calificativul din categoria investment grade in primavara anului viitor, in conditiile in care in toamna acestui an agentiile de rating ar putea imbunatati perspectiva tarii.

In prezent, doua din cele trei mari agentii de rating - S&P si Fitch - acorda Romaniei calificativ fara recomandare de investitii (junk), cu perspectiva negativa, dupa ce au coborat ratingul in toamna anului trecut, in timp ce Moody's a mentinut Romania pe ultima treapta - Baa3 - din categoria de rating cu recomandare de investitii, cu perspectiva stabila.

"Eu ma astept la o schimbare a perspectivei, in conditiile in care pana la un nou rating, cel din toamna, efectele punerii in aplicare a deciziilor ar trebui sa se vada si in economia reala, nu doar in documente", a spus Dijmarescu.

El a adaugat ca, in conditiile in care guvernul a luat deja masuri la nivel decizional, in primavara anului viitor agentiile de rating ar putea acorda Romaniei calificativ din categoria investment grade, "insa intai trebuie intoarsa corabia, de la outlook (perspectiva n.r.) negativ".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Fitch, #Romania, #calificative, #FMI , #stiri FMI