FMI a alocat Romaniei DST-uri de 1,19 mld. dolari

Sambata, 29 August 2009, ora 11:11
1607 citiri
FMI a alocat Romaniei DST-uri de 1,19 mld. dolari

FMI a alocat vineri Romaniei 763,7 milioane de drepturi speciale de tragere (DST), echivalentul a 1,19 miliarde de dolari, reprezentand prima transa dintr-un total de aproximativ 1,4 miliarde de dolari, ca parte a unui program amplu prin care Fondul suplimenteaza lichiditatile statelor membre.

Potrivit programului, FMI va mai aloca Romaniei in septembrie inca 145,1 milioane de DST-uri (echivalentul a 226,2 milioane dolari), totalul urmand sa ajunga astfel la 908,8 milioane DST (aproximativ 1,4 miliarde dolari), precizeaza Mediafax.

FMI a alocat vineri un total de 161,18 miliarde DST (echivalentul a 250 de miliarde de dolari), bani care vor majora rezervele valutare ale statelor membre.

Echivalentul a aproape 100 de miliarde de dolari din total este destinat pietelor emergente si statelor in curs de dezvoltare, din care tarile cu venituri reduse au primit peste 18 miliarde de dolari.

In cadrul programului, fiecare tara va primi DST-uri echivalente cu 74% din cota detinuta, alocatiile totale ale tarilor membre urmand sa urce la un nivel corespunzator sumei de 283 de miliarde de dolari.

Separat, a intrat in vigoare un amendament la un acord al FMI care prevede o alocare exceptionala de DST-uri, de 21,5 miliarde de drepturi (circa 33 miliarde dolari), care va fi efectuata la 9 septembrie.

Aceasta operatiune va face mai echitabila distributia de DST-uri, avand in vedere ca statele care au devenit membre ale Fondului dupa 1981 nu au primit niciodata o astfel de alocare.

DST este unitatea de cont a FMI, in care se calculeaza si contributiile tarilor membre.

Un DST este cotat in prezent la aproximativ 1,56 dolari.

Romania are un acord stand-by cu FMI pe doi ani, pentru suma de 12,95 miliarde euro, pachetul total de finantare externa, de la Fond, Uniunea Europeana, BM si BERD, urmand sa ajunga la 19,95 miliarde euro.

Prima transa de la FMI, de 5 miliarde de euro, a intrat in luna mai la rezerva BNR.

 


Vezi curs valutar BNR la zi pentru euro, dolar si alte valute



Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Unul dintre cei mai importanţi economişti ai Fondului Monetar Internaţional a semnalat un risc redus de recesiune globală, în ciuda zgomotelor continue de incertitudine geopolitică,...
#fmi, # romania, # dst, # bani, # finantare , #stiri FMI