FMI a gresit evaluarea Cehiei

Luni, 12 Aprilie 2010, ora 14:45
1327 citiri
FMI a gresit evaluarea Cehiei

FMI a efectuat o evaluare de slaba calitate a Cehiei la inceputul anului trecut, contribuind astfel la valul de informatii negative eronate care desenau un peisaj sumbru al situatiei financiare a statului, a declarat Miroslav Singer, viceguvernator al bancii centrale de la Praga, potrivit Reuters, informeaza Mediafax.

Criticile lui Singer la adresa Fondului Monetar International (FMI), publicate luni in ziarul Haspodarske Novini, se adauga atacului dur lansat la inceputul lunii aprilie de catre un alt viceguvernator al bancii centrale a Cehiei, Mojmir Hampl.

Remarcile din 2 aprilie ale lui Hampl, care considera ca FMI a incercat sa creeze o situatie dificila pentru a determina statele din Europa emergenta sa ceara ajutorul creditorului de la Washington, au fost contrazise dur de FMI, in timp ce guvernatorul bancii centrale a Cehiei, Zdenek Tuma, s-a distantat de aceste comentarii.

Spre deosebire de Hampl, Singer acuza Fondul, intr-o opinie publicata de ziarul ceh, ca greselile FMI in regiune au fost determinate de lipsa de competenta, si nu de rea intentie.

"A fost mai mult o combinatie de panica, expertiza redusa, sau pur si simplu o incercare de a gasi oriunde o problema, si poate mai mult in alte parti decat in economiile dezvoltate ale principalilor actionari ai Fondului", a aratat Singer.

Oficialul bancii Cehiei a continuat afirmand ca FMI nu a luat nicio masura pentru a semnala ca informatiile aparute anul trecut in presa privind expunerea Cehiei la creditele externe erau false, informatii pe care banca centrala a incercat sa le corecteze.

"Din contra, FMI s-a alaturat acestui val si a contribuit la consolidarea lui (...) Pe langa altele, Fondul a pregatit un raport privind problemele regiunii in cel mai critic moment pe care, sfidand practicile obisnuite, nu l-a furnizat si statelor afectate pentru comentarii", noteaza Singer.

Spre deosebire de alte tari din regiune, Cehia nu avea practic credite de consum in moneda straina, iar bancile cehesti serveau drept creditori companiilor-mama, situatie care a oferit stabilitate sistemului financiar local in timpul crizei. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Unul dintre cei mai importanţi economişti ai Fondului Monetar Internaţional a semnalat un risc redus de recesiune globală, în ciuda zgomotelor continue de incertitudine geopolitică,...
#cehia, #credite, #criza, #fmi , #stiri FMI