FMI accepta deficitul de 4% din PIB al Ucrainei

Sambata, 18 Aprilie 2009, ora 18:02
1227 citiri
FMI accepta deficitul de 4% din PIB al Ucrainei

Fondul Monetar International (FMI) a anuntat, vineri, ca Ucraina a fost de acord sa isi limiteze deficitul bugetar la 4% din produsul intern brut (PIB) in 2009, dupa revizuirea programului FMI asupra tarii, transmite Reuters.

"In conditiile in care economia se depreciaza cu mult peste asteptari, autoritatile s-au angajat sa limiteze deficitul bugetar la 4% din PIB in 2009, in functie de finantarile disponibile", a anuntat FMI intr-o declaratie.

"De asemenea, autoritatile isi vor continua eforturile de mobilizare a unor fonduri suplimentare de finantare din partea insitutiilor financiare internationale si a altor surse bilaterale, cu care sa finanteze partial deficitul bugetar", se mai arata in documentul FMI.

Sefa delegatiei FMI in Ucraina, Ceyla Pazarbasioglu, a spus ca va recomanda la urmatorul consiliu al guvernatorilor ca viitoarea transa pentru Ucraina sa se ridice la 2,8 miliarde dolari.

FMI a fost de acord anul trecut cu un program de creditare de 16,4 miliarde dolari pentru Ucraina, ca parte a unui plan de ajutorare a statului in contextul crizei financiare, dar i-a acordat numai o prima transa, de 4,5 miliarde dolari.

Ulterior, FMI a suspendat deblocarea celei de a doua transe a creditului, de circa 1,84 miliarde dolari, din cauza unor conditii nerespectate, ce vizau, printre altele, si amploarea deficitului bugetar.

Banca Mondiala estimeaza ca fostul stat comunist se va confrunta in acest an cu o scadere de 9% a produsului intern brut
, dupa o crestere economica de 2,1% in 2008.

Economia Ucrainei a sporit cu aproximativ 7% pe an, incepand din 2000, si a incetinit anul trecut la 2,1%.

Pentru 2009, guvernul prevede oficial o crestere a economiei cu 0,4%, in timp ce expertii independenti estimau in februarie o comprimare de cel putin 5%.

In contextul crizei economice globale, Ucraina a solicitat in martie un nou imprumut de un miliard dolari de la Banca Mondiala, pentru sustinerea programului de dezvoltare, conform cotidianul Pravda.

#fmi, #deficit, #ucraina, #pib, #banca, #mondiala , #stiri FMI