FMI ajuta Belarus cu 3,5 miliarde dolari

Marti, 30 Iunie 2009, ora 12:47
1928 citiri
FMI ajuta Belarus cu 3,5 miliarde dolari

Fondul Monetar International (FMI) a anuntat luni ca a majorat pachetul de ajutor pentru Belarus cu un miliard dolari, la 3,5 miliarde dolari, luand in considerare faptul ca impactul crizei asupra economiei tarii a fost mult mai grav decat se estima, relateaza Newsin.

Ajutorul acordat de institutie reprezinta 7% din produsul intern brut (PIB) al Belarusului, a anuntat FMI intr-un comunicat.

Acordul initial prevedea un ajutor de 2,5 miliarde dolari, insa "economia Belarusului a fost grav afectata de scaderea cererii externe si de evolutia volatila a cursului valutar dupa incheierea acordului, in ianuarie", a mai precizat Fondul.

FMI a mai precizat ca majorarea ajutorului vine ca urmare a intensificarii eforturilor Belarusului de a-si liberaliza economia si de a pregati privatizarile, "ceea ce majoreaza perspectivele de crestere pe termen mediu".

Belarusul, ultimul stat autoritar din Europa, a trebuit sa-si ia angajamentul fata de institutia intermationala de a lua masuri concrete la scara larga, pentru a reduce implicarea statului in economie.

Va trebui, de asemenea, sa fie promulgata o lege a privatizarii, conform practicilor internationale, si sa fie infiintata o agentie de privatizare in masura sa aplice un program ambitios de privatizare.

Belarusul s-a angajat sa isi modifice legislatia, pentru a acorda independenta bancii centrale, pentru a reduce controlul statului asupra salariilor si preturilor, si pentru a suspenda ajustarea companiilor private la cotele de productie impuse de stat.

Consiliul de administratie FMI a autorizat deblocarea imediata a 679 milioane dolari.

Decizia aduce valoarea sumelor acordate tarii la 1,5 miliarde.

#acord, #imprumut, # PIB, #FMI, #ajutor, #companii private, #lege a privatizarii , #stiri FMI