FMI ajuta Grecia sa consolideze bugetul

Marti, 06 Aprilie 2010, ora 13:26
1384 citiri
FMI ajuta Grecia sa consolideze bugetul

Fondul Monetar International (FMI) va consilia autoritatile elene, la cererea acestora, pentru a le ajuta sa consolideze bugetul si sa lupte contra fraudei fiscale, a indicat ministerul grec al Finantelor, preluat de AFP.

"Nu este vorba de un control, ci de o misiune tehnica, solicitata de Atena", a declarat un reprezentant al ministerului elen al Finantelor, precizeaza Mediafax.

Echipele FMI isi vor incepe miercuri activitatea in Grecia si vor ramane 15 zile, a adaugat el. Expertii Fondului vor reveni in luna mai, pentru a analiza modul in care care autoritatile elene au pus in practica planul de redresare bugetara, evaluarea facand parte dintr-o misiune tripartita FMI - Comisia Europeana (CE) - Banca Centrala Europeana.

Biroul de statustica al CE, Eurostat, considera ca deficitul public al Greciei din 2009 depaseste nivelul de 12,7% din Produsul Intern Brut raportat de autoritati, potrivit publicatiei economice Naftemboriki.

Expertii Eurostat au ajuns la aceasta concluzie dupa o vizita de mai mult de o saptamana efectuata la Atena inaintea Sarbatorii Pastelui, precizeaza publicatia.

Grecia, Uniunea Europeana si FMI au convenit, la summit-ul liderilor Uniunii Europene din 25-26 martie, asupra unei "plase de siguranta financiara" asigurata statului elen ca solutie de ultima instanta in caz ca guvernul de la Atena va avea nevoie de ajutor extern pentru a face fata costurilor ridicate ale datoriei de stat.

#fmi, #grecia, #buget, #evaziune , #stiri FMI