FMI aproba eliberarea unei transe de 1,27 miliarde de dolari pentru Irlanda

Marti, 18 Iunie 2013, ora 13:09
1393 citiri
FMI aproba eliberarea unei transe de 1,27 miliarde de dolari pentru Irlanda

Economia Irlandei a crescut modest pentru al doilea an consecutiv dar tara este in grafic pentru a indeplini conditiile impuse in schimbul asistentei financiare, a anuntat Fondul Monetar International, care a aprobat eliberarea unei transe de 1,27 miliarde de dolari pentru Dublin.

Pana acum Irlanda a beneficiat de fonduri de 27,79 miliarde de dolari de la FMI, deoarece a reusit sa tina sub control deficitul bugetar si sa imbunatateasca situatia economiei. Datoria publica ar urma sa ajunga la un nivel record in acest an iar cresterea economiei ar urma sa se accelereze anul viitor, transmite Reuters.

Rata somajului ramane ridicata, la 13,7%, si un sfert din imprumuturile bancilor "sunt credite neperformante iar pierderile persista, afectand acordarea de noi imprumuturi", se arata in raportul FMI.

In aprilie, FMI estima ca economia irlandei va inregistra o crestere de 1,21% in 2013

si de 2,2% in 2014.

Salvata de UE, BCE si FMI la sfarsitul lui 2010, Irlanda si-a indeplinit obiectivele stabilite in schimbul ajutorului international si s-a apropiat de iesirea din acest program, obtinand in luna mai cinci miliarde de euro printr-o emisiune de obligatiuni pe zece ani. Irlanda a devenit astfel prima tara din zona euro care revine complet pe pietele de finantare dupa ce a beneficiat de asistenta internationala.

Emiterea de obligatiuni pe zece ani, apreciaza FMI, reprezinta un alt pas cheie spre un acces deplin la pietele financiare, dar a avertizat ca perspectivele Irlandei depind de redresarea economiei si de sprijinul suplimentar din partea liderilor europeni pentru atenuarea poverii datoriei tarii.

Irlanda s-a angajat sa reduca cheltuielile si sa majoreze taxele cel putin pana in 2015, dupa ce a incheiat, in noiembrie 2010, un acord pentru obtinerea unui ajutor international in valoare de 85 de miliarde de euro din partea UE si FMI, ca urmare a exploziei bulei imobiliare din 2008, ce i-a devastat sectorul bancar. La acea data, deficitul bugetar atinsese 32% din PIB. Irlanda a respectat disciplina bugetara impusa de FMI si Uniunea Europeana care i-au acordat in repetate randuri calificative pozitive pentru programul sau de redresare economica.

Spre deosebire de Grecia si Portugalia, alte doua tari din zona euro aflate sub asistenta financiara, Irlanda a inregistrat din nou crestere economica, desi fragila in continuare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#imprumut FMI Irlanda, #ajutor financiar Irlanda, #criza economica Irlanda , #stiri FMI