FMI aproba prima emisiune de obligatiuni din istorie

Miercuri, 01 Iulie 2009, ora 13:31
1720 citiri
FMI aproba prima emisiune de obligatiuni din istorie

Consiliul director al Fondului Monetar International (FMI) vrea sa aprobe o emisiune de obligatiuni de 150 miliarde dolari, prima din istoria institutiei, in contextul in care Fondul cauta noi surse de finantare, a spus un oficial al insitutiei, scrie Bloomberg, informeaza NewsIn.

Oficialii vor vota miercuri asupra acestei decizii. Emisiunea de obligatiuni este o parte a unor eforturi mai mari ale Fondului de a identifica noi surse de finantare, in contextul in care tot mai multe tari ii cer ajutorul, din cauza crizei economice globale.

Liderii G20, al celor mai importante state industrializate si emergente, au convenit in aprilie sa sprijine Fondul cu 750 miliarde dolari. Statele Unite au anuntat in iunie ca vor aloca mai mult de 100 miliarde dolari pentru a sprijini finantele FMI.

Votul de miercuri va lua in calcul detalii precum modalitatile de stabilire a dobanzilor pentru obligatiuni si pentru valutele in cauza.

Oficialii chinezi cu cerut un rol mai mare pentru moneda FMI, drepturile speciale de tragere (DST), intr-un efort de a reduce dominatia dolarului in cadrul economiei globale.

Guvernul chinez a adaugat ca va cumpara obligatiuni FMI in valoare de 50 miliarde dolari.

Rusia si Brazilia au promis in iunie ca vor achizitiona obligatiuni FMI in valoare de 20 de miliarde dolari fiecare, in timp ce India a anuntat deja ca va participa la acest program.

Directorul administrativ al FMI, Dominique Strauss-Kahn, a declarat luna trecuta ca aceste obligatiuni ar putea fi tranzactionate intre "detinatori de obligatiuni, precum guverne sau banci centrale".

FMI ia in calcul si modalitatile prin care aceste obligatiuni sa poata deveni tranzactionabile intre toate bancile centrale ale statelor membre ale Fondului, a declarat un oficial G-8, care a preferat sa ramana anonim.

Insa, conform spuselor acestuia, Fondul nu va permite tranzactionarea acestui tip de obligatiuni pe pietele normale.

Ucraina se pregătește de negocieri la început de mai. Miza: 20 de miliarde de dolari
Ucraina se pregătește de negocieri la început de mai. Miza: 20 de miliarde de dolari
Ucraina ar plănui să trimită o propunere de restructurare a 20 de miliarde de dolari din datoria sa externă către investitori la începutul lui mai, scrie Reuters luni, 22 aprilie, citând...
#FMI, #consiliu, #miliarde, #obligatiuni, #euro , #stiri FMI