FMI ar putea incerca sa obtina o recapitalizare preventiva de la bancile-mama

Joi, 02 Aprilie 2009, ora 09:59
1536 citiri
FMI ar putea incerca sa obtina o recapitalizare preventiva de la bancile-mama

FMI ar putea sa incerce sa obtina din partea bancilor-mama cu filiale in Romania o recapitalizare preventiva, arata un document confidential austriac, care arata ca UE a indicat Romaniei si posibilitatea contractarii unui credit bilateral de la "state cu interes deosebit", idee exclusa de Romania.

Romania este, intr-o mai mare masura decat s-a sperat, o victima prin contaminare a crizei, iar o adevarata catastrofa poate fi evitata, in ciuda faptului ca o usoara redresare nu poate fi previzionata inainte de sfirsitul lui 2010, se arata intr-un document oficial austriac obtinut de NewsIn.

In dosarul oficial de documentare pentru vizita de miercuri in Romania a ministrului austriac de Externe Michael Spindelegger, functionarii ministerului pe care il conduce l-au atentionat pe acesta despre problemele economice ingrijoratoare ale Romaniei.

"Romania a avut in 2008 o crestere de + 7%, dar ultima prognoza FMI are o scadere de -4% din PIB!", se arata, printre altele in documentatia obtinuta de NewsIn.

Lipsa de incredere in predictiile Guvernului roman

De asemenea, din informatiile din document reiese ca partea austriaca nu are incredere in predictiile economice optimiste ale Guvernului roman si ca reactia negativa a presedintelui PSD Mircea Geoana fata de imprumutul FMI este "un factor de bruiaj".

"Potrivit datelor pe ultimul semestru din 2008 (reducere a ritmului de crestere cu 3,9% in trimestrul IV fata de nivelul din aceeasi perioada din 2007, ceea ce inseamna o dinamica negativa de 14% la nivelul unui an intreg) se preconizeaza din partea FMI ca Romania va avea in cursul anului curent o contractie a PIB cu 4%, in timp ce Guvernul (ministrul de Finante Pogea) vorbeste numai de -1 pana la +1,5%.
Se mai adauga, din ianuarie 2009, scaderea productiei industriale cu -12% (fata de aceeasi luna din anul trecut), iar in cursul aceleiasi luni s-au inregistrat scaderi ale exporturilor (-26%) si importurilor (-34%)", se arata in document.

Potrivit estimarilor diplomatilor austrieci, "o adevarata catastrofa poate fi evitata" totusi. "Romania, cu o prognoza de crestere de -4%, este considerata, la nivel european, mai ales in comparatie cu statele baltice sau cu Ucraina, ca fiiind undeva la un nivel mediu (alaturi de Germania si Marea Britanie). Inca ar exista posibilitatea ca o adevarata catastrofa sa fie evitata", indica documentul.

Romania, victima a "contaminarii"

"Romania ar fi, intr-o mai mare masura decat s-a sperat, o victima a 'contaminarii', prin scaderea exportului si scaderea creditarii (de la rate de crestere intre 30 si 60% la 0), dar si prin explozia unei bule imobiliare interne, cu efectele acesteia asupra consumului.

Pe de alta parte, FMI evalueaza ca efectele colapsului pietei imobiliare nu se vor repercuta ingrijorator asupra platii creditelor ipotecare: bancile ar fi procedat uimitor de conservator in acest sens", continua documentul.

"Chiar daca momentan bancile din Romania au o solvabilitate medie de 12%, FMI ar putea sa incerce sa obtina din partea bancilor mama cu filiale in Romania (90% din sectorul bancar se afla in maini straine) o recapitalizare preventiva", puncteaza documentul.

"Numarul crescut de credite in moneda straina (majoritatea in euro) ar limita semnificativ aria de actiune a politicii financiare a Bancii Nationale: o depreciere rapida si puternica a leului (RON) trebuie evitata prin interventia rezervelor valutare (nota: in prezent circa 26 de miliarde de euro, din care circa jumatate din rezervele minime obligatorii ale bancilor comerciale), ceea ce nu lasa loc de o scadere a cerintelor de rezerve minime de 18% (din pasivele) in lei si 40% (din pasivele) in moneda straina", subliniaza documentatia oficiala.

"Pe de alta parte, speranta pentru o revenire rapida in anul 2010 nu este impartasita de FMI; s-ar putea insa ca dupa jumatatea lui 2010 sa se poata socoti o usoara imbunatatire, dar nicidecum o revenire la impresionantele rate de crestere cu care am fost obisnuiti in ultimii ani si pe care, momentan, Guvernul roman le preconizeaza pentru sfarsitul anului. Totodata, se supraevalueaza cu mult capacitatea de absorbtie de catre Romania a fondurilor structurale", se mai arata in document.

In ceea ce priveste imprumutul de la FMI, pozitia Austriei "corespunde fundamental cu pozitia partii romane", subliniaza documentul.

De asemenea, documentul austriac atrage atentia asupra "comportamentului partenerilor de negociere romani", care este caracterizat "drept rezonabil" in discutiile cu FMI.

Factorul de bruiaj

Un "anume factor de bruiaj" ar fi pozitiile oficiale exprimate de presedintele PSD Geoana, care "a criticat puternic discursul presedintelui Basescu (a se vedea actul cu numarul Ber. GZ POL/77/2009 din 11.03.2009)" si care a avut o atitudine la fel de "dura" in privinta FMI, in contextul alegerilor prezidentiale, evalueaza oficialii austrieci.

35% din sectorul de bancar din Romania este controlat de banci austriece, BCR/Erste aflandu-se pe primul loc, urmata de Raiffeisen (pozitia a treia in sectorul bancar) si Volksbank (locul patru).

In ceea ce priveste sectorul de asigurari, 44% din acesta se afla in maini austriece, prin VIG, Uniqa si Grawe. in Romania sunt 5.200 de intreprinderi cu capital austriac si cifra investitiilor se ridica la 12 miliarde de euro, arata documentatia.

In document se mai mentioneaza ca exista din partea partenerilor austrieci disponibilitatea de a-si mentine afacerile in Romania, in ciuda actualei crize.

 

#afaceri, #banci, #creditare, #criza, #depreciere, #fmi, #leu, #mama, #recapitalizare , #stiri FMI