FMI asteapta sa inceapa discutiile cu Guvernul pentru un nou acord

Duminica, 04 Iulie 2010, ora 23:20
1419 citiri
FMI asteapta sa inceapa discutiile cu Guvernul pentru un nou acord

Discutiile dintre FMI si Romania privind un nou acord ar putea incepe in urmatoarele luni, imediat ce Guvernul va da un semnal clar in acest sens, iar in cazul in care se va ajunge la o intelegere aranjamentul va fi unul de tip precautionary sau stand-by, potrivit reprezentantului FMI Jeffrey Franks, informeaza Mediafax.

"Toate discutiile legate de tipul de acord pe care ar putea sa-l incheie autoritatile romane cu FMI si durata unui eventual nou acord ar putea avea loc in urmatoarele luni , odata ce Guvernul ne va da un semnal clar ca vrea sa inceapa aceste discutii", a declarat pentru MEDIAFAX Franks, seful misiunii FMI in Romania.

Franks a mentionat ca inca nu a existat nicio discutie despre tipul de acord care ar putea fi incheiat anul viitor cu Romania, insa a precizat ca cele mai probabile forme de aranjament vor fi de tipul precautionary sau stand-by.

Reprezentantul FMI a spus ca in cazul unui nou acord "in mod cert" va exista un alt set de reforme structurale pe care Romania va trebuie sa le indeplineasca, iar acestea vizeaza domenii precum infrastructura, companiile de stat sau piata muncii.

"Daca autoritatile romane aleg sa incheie un nou acord, va exista un nou set de masuri de reforma structurala, care vor fi implementate ca parte a acelui program, dar nu vor fi incluse acest program pentru ca in actualul acord agenda este deja plina", a spus Franks.

El a adaugat ca viziunea FMI este ca intr-un eventual nou acord sa fie incluse anumite reforme structurale aditionale care sunt necesare pentru a imbunatati investitiile in sectorul public si functionarea pietei muncii.

De asemenea, pentru a facilita cresterea pe termen lung, este nevoie ca Romania sa aiba o infrastructura mai buna, companii de stat mai eficiente din punct de vedere operational, cum ar fi cele din domeniul transportului feroviar si al electricitatii, dar si o functionare mai buna a pietei muncii si a marfurilor.

"Daca autoritatile aleg sa incheie un nou acord, in mod cert ca vom vrea sa vedem niste reforme in aceste zone", a explicat Franks.

El a amintit ca presedintele Traian Basescu si-a exprimat interesul fata de posibilitatea incheierii unui nou acord cu FMI, odata ce se incheie actualul acord in primavara anului viitor. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Unul dintre cei mai importanţi economişti ai Fondului Monetar Internaţional a semnalat un risc redus de recesiune globală, în ciuda zgomotelor continue de incertitudine geopolitică,...
#fmi, #franks, #guvern, #acord , #stiri FMI