FMI atrage atentia asupra pericolului unei noi bule pe piata imobiliara

Joi, 12 Iunie 2014, ora 12:36
2092 citiri
FMI atrage atentia asupra pericolului unei noi bule pe piata imobiliara

Fondul Monetar International (FMI) a publicat miercuri noi date care arata ca in multe tari preturile caselor sunt mult peste mediile istorice iar accelerarea ritmului de crestere a pretului caselor a devenit una din principalele amenintari la adresa stabilitatii economice, transmite Financial Times.

Pentru a se asigura ca ciclurile de genul boom-to-bust sunt identificate si evitate inainte de declansarea unei noi crize financiare, Fondul Monetar International a inceput sa publice analize ale pietelor imobiliare din intreaga lume. In acest sens, FMI a lansat un nou website intitulat Global Housing Watch care va realiza comparatii intre pretul mediu al caselor in diferite tari, precum si intre pretul caselor si venituri si chirii.

"Preturile caselor raman mult peste mediile istorice pentru majoritatea tarilor in relatie cu venituri si chirii", a declarat adjunctul directorului general al FMI, Min Zhu. "Acest lucru este valabil de exemplu in Australia, Belgia, Canada, Norvegia si Suedia", a adaugat Zhu.

In urma recesiunii mondiale, bancile centrale din intreaga lume au coborat dobanzile la nivel record, astfel ca pretul caselor a atins un nivel care, potrivit FMI, reprezinta un pericol pentru economiile din intreaga lume, inclusiv Hong Kong si Israel. De exemplu, in Canada pretul caselor este cu 33% peste media istorica in raport cu veniturile si cu 87% peste medie in relatie cu chiriile. In Marea Britanie cifra este cu 27% peste medie in raport cu veniturile si cu 38% peste medie in raport cu chiriile.

Noul global house price index realizat de FMI arata ca, la nivel mondial, preturile au crescut cu 3,1% comparativ cu anul trecut. Cea mai rapida crestere se inregistreaza pe pietele emergente, unde pretul caselor a urcat cu 10% in Filipine, cu 9% in China si cu 7% in Brazilia.

"In unele cazuri, pretul caselor isi revine de pe urma corectiei suferite in timpul recesiunii. In alte cazuri insa, pretul caselor continua pe o tendinta crescatoare care nu a suferit decat o usoara moderare in timpul recesiunii", a avertizat Min Zhu.

Potrivit analizei FMI, cea mai ieftina piata imobiliara din lume este Japonia, unde pretul caselor este cu 41% sub media istorica in raport cu veniturile si cu 38% sub medie in raport cu chiriile. Germania si Estonia sunt si ele considerate piete ieftine, preturile in ambele state fiind cu peste 10% sub media istorica in raport cu veniturile si chiriile.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#piata imobiliara, #preturi case, #dobanzi banci centrale , #stiri FMI