FMI: Autoritatile romane trebuie sa se asigure ca sunt suficienti bani inainte de a reduce CAS

Luni, 09 Mai 2011, ora 13:37
1155 citiri
FMI: Autoritatile romane trebuie sa se asigure ca sunt suficienti bani inainte de a reduce CAS

Jeffrey Franks, seful misiunii FMI, a declarat ca autoritatile romane ar trebui sa se asigure ca exista suficienti bani pentru 2011 si 2012 inainte de a lua o masura precum cea de reducere a constributiilor la asigurarile sociale (CAS), conform NewsIn.

"Am discutat aceasta problema cu autoritatile si am convenit cu acestea ca ar trebui sa vedem mai multe date fiscale pe 2011 pentru a vedea daca exista suficient spatiu pentru reducerea contributiilor sociale sau pentru alte masuri care sunt avute in vedere. Cheia aici este ca trebuie sa va asigurati ca aveti suficienti bani pentru 2011 si 2012 inainte de a se lua o asemenea masura", a spus Franks.

Totodata, directorul de tara pentru Romania al Comisiei Europene, Istvan Szekely, a declarat ar trebui sa se tine cont de faptul ca in 2012 deficitul va fi mai mic, iar datoriile unor intreprinderi publice vor fi incluse in deficitul consolidat al bugetului.

"In 2011, rezultatele fiscale de pana acum arata bine. Arata mai bine decat anticipasem, dar pentru 2012 mai exista o ajustare initiala de la 4,4% pana la 3% din PIB in termeni ESA95, adica o ajustare care trebuie realizata pentru ca Romania sa iasa de sub procedura de deficit excesiv. De asemenea, trebuie sa ne amintim ca un alt factor aici este faptul ca, in 2012, unele intreprinderi publice vor fi introduse in deficitul bugetului consolidat. Aceasta inseamna ca deficitul acesta va intra in deficitul bugetului si atunci trebuie facuta ajustarea in acest sens. Ca rezultat, importanta de a face ceva cu deficitul acestor companii este si mai mare, dari important este faptul ca trebuie sa ne asiguram ca datele fiscale trebuie sa fie pe traiectoria cea buna pana sa luam asemenea masuri de reducere a cotelor de contributie", a spus Szekely.

Presedintele Traian Basescu a afirmat sambata ca nu crede posibila reducerea contributiilor la asigurarile sociale in cursul anului 2011, invocand ratiuni ce tin de incadrarea in tintele de deficit.

Intrebat daca s-a discutat, in cadrul intrevederii pe care a avut-o sambata cu delegatia FMI, CE si a Bancii Mondiale, despre reducerea contributiilor la asigurarile sociale, Basescu a raspuns ca nu. "Va pot spune o parere personala si sincera - si acum nu injurati aducatorul de stiri rele - nu cred ca este posibila anul acesta. Daca putem sustine cateva luni reducerea de CAS anul acesta - este evident ca o putem face - marea problema este ce facem in 2012 cand trebuie sa venim si cu deficitul la 3% ESA, respectiv 2,5% pe cash. Deci trebuie sa sarim de la 4,4% la 2,5%. De unde completam diferenta asta pentru plata pensiilor si a salariilor? Si asa fondurile sunt deficitare, aducem bani de-acasa si la sanatate, si la pensii, si la somaj", a explicat presedintele.

Premierul Emil Boc a anuntat in repetate randuri ca intentioneaza reducerea contributiilor la asigurarile sociale de la mijlocul acestui an.

#fmi, #franks, #reducerea cas, #asigurari de sanatate , #stiri FMI