FMI avertizeaza: Suntem in pragul unei noi crize financiare globale

Joi, 08 Octombrie 2015, ora 11:45
6289 citiri
FMI avertizeaza: Suntem in pragul unei noi crize financiare globale
Foto: Pixabay

Instabilitatea si semnele de recesiune venite din pietele emergente, ca si lipsa de armonie intalnita in randul economiilor din zona euro pun in pericol stabilitatea pietelor financiare globale, arata expertii FMI in ultimul raport dedicat acestei teme.

Riscul unei noi crize financiare globale a revenit ca urmare a contractiei economiei chineze si a scaderii nivelului comertului global, fapt care pune presiune pe economiile emergente supra-indatorate, considera expertii Fondului, citati de The Guardian.

Risc triplu

Consilierul financiar al Fondului, Jose Vinals, sustine ca amenintarea de instabilitate si recesiunea existenta in economiile Chinei, Braziliei, Turciei si Malaeziei sunt doar un prim punct din "trioul riscurilor" care rezida la aceasta ora in economia globala.

Al doilea risc major este reprezentat de problema datoriilor si dezechilibrul inregistrat in evolutia economica a tarilor din zona euro.

A treia mare amenintare este eprezentata de reactia de contagiune a pietelor, care se dovedesc incapabile sa mai absoarba noi socuri financiare, un eventual dezechilibru propagandu-se rapid la nivel global.

Toti cei trei factori de risc ameninta sa stearga dintr-un foc 3% din PIB-ul economiei globale.

Recomandarea expertilor FMI este ca economiile emergente cu un grad mare de indatorare sa gaseasca rapid solutii de a se proteja in fata unei cresteri a dobanzilor pe piata americana.

In acelasi timp, bancile centrale ar trebui sa fie pregatite sa creasca nivelul stimulilor monetari injectati in economiile lor in cazul in care dificultatile cu care se confrunta economiile emergente se rasfrang asupra sistemului financiar.

Rata dobanzilor, cuiul lui Pepelea

Pentru toate tarile cu un grad mare de indatorare, Rezerva Federala este sperietoarea momentului. O crestere a ratei dobanzilor in Statele Unite ar putea da semnalul luarii unei masuri similare in cele mai importante piete de pe glob.

Cu toate acestea, Vinals nu crede ca acest fenomen se va petrece inainte de sfarsitul anului.

"Riscurile unei cresteri premature a dobanzii de referinta in SUA sunt mai mari decat cele presupuse de amanarea acestei decizii pentru inca 2-3 luni", considera reprezentantul FMI.

Avertismentul sau vine dupa o perioada agitata in pietele de capital, turbulentele inregistrate in China, odata cu deprecierea yuanului, provocand panica in randul investitorilor din lumea intreaga.

La inceputul acestei saptamani, FMI a rectificat in scadere prognoza de crestere a economiei globale pentru anul in curs la doar 3,1%. Este cel mai scazut nivel de crestere de la criza financiara din 2009 si pana in prezent.

Vinals spune ca Raportul FMI pentru Stabilitate Financiara Globala arata ca economiile occidentale au avut o usoara revenire in cursul anului trecut, fapt ce le-a ajutat sa isi reduca expunerea la un nou soc economic global.

Crestere pe datorie

Chiar si asa, protectia aceasta este prea fragila in conditiile in care avantajul a fost diminuat de un nivel scazut al inflatiei intretinut de scaderea preturilor la energie si materii, principalul factor de dezechilibru pentru marii exportatori de pe aceste piete.

Expertii FMI sunt ingrijorati si de faptul ca marile corporatii si bancile din unele economii emergente se bazeaza in continuare pe creditarea masiva menita a stimula cresterea economica, un factor de vulnerabilitate in fata unei scaderi a preturilor la materii prime si a declinului comertului global.

China, in special, prezinta un risc de dezechilibru pentru toate tarile din regiunea Asiei, in conditiile in care gigantica economie, dar si vecinii sai au inregistrat ani in sir o crestere alimentata de datorii.

Cele mai afectate economii inregistreaza deja datorii excesive de aproximativ 3000 de miliarde dolari, o povara care s-ar putea dovedi nesustenabila dupa cresterea ratei dobanzii de catre Rezerva Federala.

"Riscurile s-au mutat in randul economiilor emergente. Desi multe dintre aceste tari au recurs stabilirea unor noi cadre legislative pentru a se proteja in fata socurilor externe sunt destule care prezinta dezechilibre interne substantiale", apreciaza Vinals.

Si mai mult, rolul economiilor emergente in structura economiei mondiale nu mai poate fi ignorat, acestea avand o relevanta din ce in ce mai mare.

Mai alarmant este ca ciclul de apreciere a pretului materiilor prime si cel de creditare la un pret avantajos au ajuns la final, iar cresterea economica globala este in scadere pentru al cincilea an consecutiv, arata raportul FMI.

Actiuni indraznete

La nivel global, procentul creditelor neperfomante se situeaza la 3,8% in prezent, dar poate urca la 5% in cazul unui soc financiar, apreciaza analistii Fondului.

Cea mai vulnerabila regiune este cea din Asia, unde China singura atinge un nivel al creditelor neperformante de 3,7%, cu riscul de a sari la 4,9%, in timp ce restul tarilor din zona au sisteme bancare si mai vulnerabile, 6,3% in prezent si un risc de a ajunge la 8%.

Pe regiunea Europa, Orientul Mijlociu si Africa, sistemele bancare din economiile emergente ating un nivel al creditelor neperformante de 3,5%, prezentand riscul de a creste la 5,2% in cazul unei noi crize financiare globale.

In America Latina, situatia este ceva mai stabila, creditele neperfomante situandu-se la 2,5% in acest moment si putand urca cel mult pana la nivelul a 3,5% procente.

Malaezia, Brazilia, Turcia, India si Argentina sunt tarile care au recurs la o sustinere a economiei prin cresterea gradului de indatorare, profitand de dobanzile avantajoase la imprumuturile in dolari din ultimii ani.

O eventuala miscare ascendenta a dobanzii de referinta ar urma sa dezechilibreze puternic aceste piete, iar reprezentantii FMI cer in mod expres Rezervei Federale sa anunte din timp o astfel de decizie, incat investitorii sa nu fie luati prin surprindere.

Expertii Fondului cred ca este vremea ca reprezentantii bancilor centrale sa recurga si la masuri indraznete pentru a se pune la adapost in fata unei noi crize financiare.

Printre acestea se numara intarirea sistemului bancar din zona euro, stabilizarea sistemelor de pensii si de asigurari sociale in zonele cu o populatie imbatranita in crestere, dar si impunerea unui sistem de supraveghere mai atent a operatiunilor financiare din pietele emergente.

Jose Vinals considera ca o actiune unitara in acest sens ar putea da sansa redresarii economiei globale si ar adauga 0,4% la cresterea economica preconizata pentru anul viitor.

In absenta lor, economia globala ar putea scadea cu 2,4 puncte procentuale intrand in recesiune.

"Este necesaar un efort colectiv pentru a face fata acestor amenintari. Sunt in joc 3 procente din economia globala", spune Vinals.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#criza financiara globala, #rata dobanda SUA, #raport FMI, #recesiune globala 2015 , #stiri FMI