FMI: Bancile centrale ar trebui sa poata monitoriza stabilitatea pietelor financiare

Vineri, 11 Octombrie 2013, ora 13:40
1377 citiri
FMI: Bancile centrale ar trebui sa poata monitoriza stabilitatea pietelor financiare

Bancile centrale ar trebui sa fie independente in stabilirea politicii monetare dar ar trebui de asemenea sa aiba competente de monitorizare a stabilitatii pietei financiare subordonate autoritatilor de supervizare, a declarat vineri economistul sef al FMI, Olivier Blanchard, intr-un interviu acordat publicatiei germane "Handelsblatt", transmite Reuters.

"Independenta bancilor centrale ar trebui sa fie stratificata. Politica monetara clasica trebuie sa ramana independenta. Controlul pietelor financiare de catre banca centrala ar trebui totusi subordonata autoritatilor de supervizare", a explicat oficialul FMI.

Germania ar trebui sa aiba un rol mai important in Europa si ar trebui sa se axeze mai degraba pe investitii decat pe economii, a afirmat Olivier Blanchard.

Acesta a adaugat: "Daca exista o lectie care trebuie invatata in urma crizei, aceasta ar trebui sa fie: nu este suficient sa urmaresti cu atentie stabilitatea financiara. Trebuie de asemenea sa urmaresti cu atentie stabilitatea sistemului financiar".

De asemenea, economistul sef al FMI a cerut majorarea tintei de inflatie in zona euro la 4%, de la 2% in prezent, deoarece astfel s-ar putea reduce rata dobanzii in timpul perioadelor de criza.

BCE ar trebui sa ia in considerare metode de reduce costurile de creditare pentru intreprinderile mici si mijlocii, a declarat Blanchard. Acesta si-a exprimat ingrijorarea ca statele europene ar putea scadea ritmul adoptarii reformelor structurale din cauza depasirii celei mai dificile perioade a crizei datoriilor.

"Auziti din ce in ce mai mult: am facut reforme suficiente, acum vedem rezultatele. Scutiti-ne de alte cereri. Aceste declaratii ma ingrijoreaza", a afirmat oficialul FMI, adaugand: "Avem nevoie de reforme structurale suplimentare daca vrem sa ajungem la un nivel acceptabil al fortei de munca. Chiar si Germania, care nu s-a confruntat cu o criza pe piata muncii, nu inregistreaza o crestere impresionanta".

Economistul sef al FMI a facut apel la finalizarea uniunii bancare in Europa, pentru intarirea monedei euro.

De asemenea, Blanchard nu a exclus o noua stergere a datoriei Greciei: "FMI a ajuns la un acord cu partenerii europeni ca nivelul datoriei Greciei trebuie sa ajunga sub 110% din PIB pana in 2022. Va trebui sa vedem cum se va indeplini acest obiectiv".

Si directorul general al FMI, Christine Lagarde, incearca sa calmeze ingrijorarile Greciei, declarand ca discutiile privind noi masuri de austeritate sunt "premature" iar potentialele noi masuri cerute Atenei vor depinde de eficacitatea reformei taxelor si de programul de privatizare.

"Daca vor fi necesare noi masuri, pot sa va spun un lucru: Nu vor fi sub forma unor masuri fiscale suplimentare si nu vor fi sub forma unor reduceri nediferentiate de salarii sau de pensii", a afirmat oficialul FMI la o conferinta de presa in Washington.

De asemenea, Christine Lagarde a declarat ca nu are nici o indoiala ca autoritatile europene isi vor indeplini angajamentul de stergere a unei parti din datoria Greciei, daca sunt indeplinite tintele fiscale stabilite in schimbul asistentei financiare. Grecia a confirmat faptul ca anul acesta va inregistra un usor excedent bugetar primar, conditie impusa de creditorii internationali pentru o noua stergere a datoriei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#supervizare banci centrale, #monitorizare piete financiare, #stabilitate piete financiare, #FMI supraveghere banci centrale , #stiri FMI