FMI: Bancile europene au nevoie de capital suplimentar de 200 miliarde euro

Joi, 01 Septembrie 2011, ora 11:12
1066 citiri
FMI: Bancile europene au nevoie de capital suplimentar de 200 miliarde euro

Fondul Monetar International (FMI) estimeaza ca bancile europene ar putea avea nevoie de capital suplimentar de 200 miliarde euro, in urma pierderilor generate de expunerea pe datorii de stat, a declarat o sursa europeana, potrivit NewsIn.

Oficialii europeni au reactionat vehement, considerand ca analiza FMI "induce in eroare", potrivit Financial Times, preluat de Reuters.

Doua surse oficiale au declarat pentru FT ca cifra de 200 miliarde euro reprezinta o estimare a impactului evaluarii expunerii pe obligatiunile de stat in functie de cotatiile din piete.

FMI va publica analiza in urmatoarele saptamani, in cadrul Raportului de Stabilitate Financiara Globala care va fi prezentat inainte de reuniunea anuala FMI-Banca Mondiala de la sfarsitul lunii septembrie.

FT mentioneaza ca cifra face parte dintr-un document aflat in lucru si ar putea fi modificata.

"Vederea FMI este distorsionata", a declarat pentru FT ministrul spaniol al Finantelor, Elena Salgado, adaugand ca Fondul a facut o eroare pentru ca a analizat doar pierderile potentiale, fara a lua in calcul detinerile de obligatiuni guvernamentale germane, ale caror preturi au crescut pe pietele secundare.

Directorul general al FMI, Christine Lagarde, a fost criticata de oficialii europeni la inceputul acestei saptamani, dupa ce a afirmat, in weekend, la conferinta anuala a Federal Reserve din SUA, ca bancile europene au nevoie urgenta de recapitalizari.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Unul dintre cei mai importanţi economişti ai Fondului Monetar Internaţional a semnalat un risc redus de recesiune globală, în ciuda zgomotelor continue de incertitudine geopolitică,...
#banci europene, #fmi, #datorii stat, #banca mondiala , #stiri FMI