FMI cere accelerarea reformelor bancare

Vineri, 24 Aprilie 2009, ora 11:28
1492 citiri
FMI cere accelerarea reformelor bancare

Seful Fondului Monetar International (FMI), Dominique Strauss-Kahn, a declarat ca Statele Unite si Europa Occidentala trebuie sa actioneze mai rapid pentru stabilizarea sistemelor bancare, potrivit BBC.

Intr-o conferinta ce a avut loc la Washington inainte de o serie de reuniuni financiare la nivel inalt, Strauss-Kahn a spus ca au fost inregistrate progrese, insa acestea au fost prea lente.

Directorul FMI
a mai spus ca rezolvarea problemelor din sistemele bancare ale tarilor bogate este cea mai importanta cerinta. Insa sunt necesare mai multe masuri pentru rezolvarea problemelor cauzate de creditele neperformante, a mai spus Strauss-Kahn.

Acesta recunoaste ca s-au facut progrese, insa considera ca nu sunt suficiente.

"In multe tari, structura unor programe financiare coerente este mai mult sau mai putin pusa la punct. Ceea ce intarzie si a facut sa se iroseasca mult timp este implementarea", a mai spus Strauss-Kahn.

Apelul a fost indreptat in principal spre Statele Unite si tarile din Europa de Vest. Redresarea bancilor este esentiala, a spus seful FMI, pentru a putea avea loc o revenire economica.

"Din experienta pe care am acumulat-o din crizele bancare precedente, si avem multa experienta cu crizele bancare in aceasta institutie, stim ca nu poate avea loc o revenire pana cand nu este curatat bilantul contabil al sectorului financiar", a spus Strauss-Kahn.

Acesta a spus totusi ca, intr-un anume sector, este multumit de progres. Stimulii oferiti de guverne prin reducerea taxelor si prin cheltuieli suplimentare in acest an sunt in linie cu cerintele FMI, desi Strauss-Kahn a sugerat ca ar putea fi necesare mai multe masuri de acest gen in 2010.

Dupa mai multe luni de la izbucnirea crizei economice si in pofida promisiunilor lor, europenii au fost criticati de FMI pentru modul in care au gestionat aceasta situatie, necoordonat si fara ambitie.

Fondul a anuntat miercuri intr-un raport ca nivelul de coordonare in Europa in fata tulburarilor financiare izbucnite in toamna anului 2008 "este departe de a fi optima".

"Responsabilii politici au fost suprinsi de mai multe ori de virulenta crizei si au cedat in fata reflexelor nationale", ceea ce a subminat eficienta transfrontaliera a masurilor, potrivit FMI.

"Mentinerea sub control a problemelor mai mari ale sistemului financiar european (...) necesita un raspuns mult mai puternic si coordonat la criza", subliniaza Fondul.

Din punctul de vedere al FMI, europenilor le-a lipsit de asemenea un "cadru de asistenta reciproca" suficient de puternic, "pentru a facilita un raspuns rapid si comun in fata dificultatilor de plata care au aparut in toate statele membre UE" si in special in tarile din Europa de Est.

#bancare, #crize, #europeana, #fmi, #kahn, #reforme, #strauss, #sua, #uniunea , #stiri FMI