FMI cere ca sistemul de salarizare bugetar sa nu se bazeze pe sporuri

Miercuri, 25 Martie 2009, ora 13:00
3477 citiri
FMI cere ca sistemul de salarizare bugetar sa nu se bazeze pe sporuri

Fondul Monetar International urmareste ca Romania sa aiba cheltuieli salariale mai transparente si nu bazate pe sporuri, ci pe o schema simplificata a salariului de baza, a spus miercuri Jeffrey Franks, seful misiunii FMI in Romania.

Jeffrey Franks a aratat ca dublarea cheltuielilor salariale bugetare nu poate fi mentinuta in Romania. "Acest lucru nu inseamna ca salariile vor scadea, ci ca sistemul va fi simplificat pentru o mai mare transparenta", a spus oficialul, explicand ca nu este corect ca pentru acelasi tip de activitate un functionar sa fie platit diferit in functie de institutia in care lucreaza.

"Sistemul de salarizare este diferit in fiecare minister chiar si pentru aceeasi munca prestata. Acesta nu este un sistem bun, nu este un sistem transparent. Din cate stiu eu, exista peste 68 de tipuri de sporuri in sectorul public. Nici acesta nu este un sistem bun, pentru ca este prea complicat si nici transparent. Trebuie sa existe un tratament egal transministerial", a subliniat Franks.

"Reforma sistemului de salarizare va urmari sa rectifice aceste inegalitati. (...). Este vorba despre un un sistem de salarizare care nu se bazeaza atat de mult pe sporuri, ci pe un salariu de baza", a explicat oficialul FMI.

Jeffrey Franks a asigurat ca in acordul FMI sunt prevazute conditii specifice care sa "potejeze si sa creasca sustinerea pentru sectorul cel mai vulnerabil al societatii". De asemenea, sunt prevazute masuri pentru a creste fondurile pentru ajutor social si pentru protejarea pensiilor si salariilor minime.

#cheltuielilor salariale bugetare, # fmi, # sporuri, # salariu baza , #stiri FMI