FMI cere Chinei aprecierea yuanului

Marti, 17 Noiembrie 2009, ora 14:51
1313 citiri
FMI cere Chinei aprecierea yuanului

Directorul general al Fondului Monetar International (FMI), Dominique Strauss-Kahn, a cerut din nou miercuri Chinei sa permita cat mai curand posibil aprecierea yuanului, in interesul propriei economii si al economiei mondiale, relateaza AFP. 

"Yuanul este subevaluat. O reevaluare este in interesul economiei mondiale, dar si in interesul Chinei", a declarat Strauss-Kahn, cu ocazia unei vizite la Beijing, in cadrul careia s-a intalit cu oficialii bancii centrale si ai Ministerului Comertului.

El a recunoscut ca este nevoie de timp pentru ca statul chinez sa renunte la controlul asupra yuanului, al carui curs a ramas stabil fata de dolar din iulie 2008.

"Este un proces care va avea nevoie de timp si care ar putea fi foarte indelungat", a apreciat directorul FMI.

Strauss-Kahn a facut un apel similar vineri la Singapore, inainte de reuniunea liderilor din regiunea Asia-Pacific (APEC).

La randul lor, ministrii de finante din cele 21 de tari din cadrul APEC si-au anuntat angajamentul de a permite stabilirea de catre piata a cursului de schimb, o aluzie implicita la yuan, o moneda neconvertibia si controlata de stat.

China este supusa de mai multi ani presiunilor de a permite aprecierea monedei, in special din partea principalilor parteneri comerciali, Statele Unite si Uniunea Europeana. 

#apreciere, #china, #fmi, #yuan , #stiri FMI