FMI cere Rusiei sa reduca programul de stimuli

Vineri, 07 August 2009, ora 18:17
1814 citiri
FMI cere Rusiei sa reduca programul de stimuli

Rusia ar trebui sa-si injumatateasca programul excesiv de relaxare fiscala, pentru a ajuta economia sa iasa din recesiune, si sa abordeze mai ferm problemele din sectorul bancar, a anuntat vineri Fondul Monetar International (FMI), relateaza Reuters, precizeaza NewsIn.

FMI estimeaza ca economia Rusiei se va comprima cu 6,5% in acest an, inainte de a reveni treptat pe crestere in 2010. Cu toate acestea, perspectiva depinde de mentinerea pretului exporturilor petroliere, de imbunatatirea cererii mondiale si de stabilitatea sectorului bancar.

In raportul cu privire la Rusia, FMI a laudat masurile anti-criza luate de guvern, considerandu-le "prompte si substantiale", insa si-a exprimat ingrijorarea ca planul de relaxare fiscala va fi excesiv.

"O consolidare fiscala la asemenea scara va necesita reforme fara precedent in sectorul public", a anuntat FMI.

"Cu putine dovezi ale sprijinului pentru astfel de reforme, FMI face apel la autoritati sa reduca programul de stimuli fiscali de la 5,5% la circa 2,5% din PIB", a precizat institutia.

Un alt sector cheie al revenirii economice este, in opinia FMI, cel bancar, in privinta caruia a facut apel la autoritati sa aiba o abordare mai ferma si concreta.

"O abordare mai ferma ar trebui sa includa teste de stres obligatorii si complete pentru bancile mari, o schema care sa cuprinda posibilele reactii ale autoritatilor de supraveghere in contextul in care capitalul bancilor se deterioreaza si nivelul creditelor neperformante creste, dar si o intarire a autoritatii de supraveghere a bancii centrale", a mai anuntat FMI.

Bancile rusesti au fost afectate de criza mondiala a creditelor, de deprecierea rublei si de scaderea valorii activelor in a doua jumatate a anului 2008, dar si de intrarea economie in recesiune.

Totodata, guvernul se bazeaza pe sectorul bancar pentru sprijinirea revenirii la crestere, prin acordare de credite accesibile pentru populatie si companii. Pentru acest ajutor, sectorul bancar urmeaza sa primeasca de la stat infuzii de capital in valoare de 460 miliarde ruble (14,75 miliarde dolari) in urmatorii doi ani.

"Costul potential al recapitalizarii institutiilor importante nu va reprezenta o povara fiscala majora", a anuntat FMI. Insa, cu peste 1.100 de banci in Rusia, nu toate vor supravietui crizei.

Aprecierile FMI vin dupa ce banca centrala a Rusiei a coborat vineri rata de refinantare pentru a cincea oara, dupa o prima decizie luata in 24 aprilie, dupa ce economia a scazut cu 10,1% in primele sase luni ale anului.

Bank Rossii a coborat rata de refinantare la 10,75%, de la 11%, conform unui anunt. Decizia intra in vigoare din 10 august.

"Activitatea de creditare a bancilor ramane scazuta si ratele pentru cei mai multi dintre cei care iau imprumuturi raman ridicate, ceea ce incetineste recuperarea economica", considera banca centrala.

Economia Rusiei a scazut cu 9,6% in iunie, comparativ cu aceeasi luna din 2008, si a crescut cu 0,1% comparativ cu luna precedenta, a spus in 23 iulie ministrul adjunct al economiei, Andrei Klepaci.

Economia ar putea sa arate semne de revenire in al treilea trimestru, conform oficialului. Creditarea catre populatiei a scazut cu 1,1%, pentru a cincea luna consecutiv, in iunie.

Cum a ajuns Romania pe locul 1 in UE la inflatie? Prin politicile catastrofale ale Guvernului, care pare a lucra contra cetatenilor
Cum a ajuns Romania pe locul 1 in UE la inflatie? Prin politicile catastrofale ale Guvernului, care pare a lucra contra cetatenilor
Cum intretine Romania inflatia? Aceasta este alimentata de o „super avalansa de tichete", precum cele pentru profesori, pentru mamici, pe langa cresterile de taxe din ultima perioada, potrivit...
România, a șasea cea mai scumpă energie electrică pentru consumul casnic din UE, calculat la standardele puterii de cumpărare
România, a șasea cea mai scumpă energie electrică pentru consumul casnic din UE, calculat la standardele puterii de cumpărare
România a raportat în a doua parte a anului trecut un preț la energie electrică pentru uz casnic de 19,1 euro la 100 kWh, între ultimele cinci cele mai reduse din UE. Pe de altă parte,...
#fmi, #rusia, #anticriza, #criza, #stimuli, #economie, #recesiune , #stiri FMI