FMI cere urgent planuri de reducere a deficitelor

Joi, 27 Ianuarie 2011, ora 23:21
1443 citiri
FMI cere urgent planuri de reducere a deficitelor

Tarile dezvoltate puternic indatorate trebuie sa stabileasca urgent planuri de reducere a datoriilor, inainte ca pietele sa se intoarca impotriva lor, a avertizat, joi, FMI, care s-a referit inclusiv la Japonia si Statele Unite, potrivit Mediafax.

Intr-o analiza actualizata privind datoriile si deficitele la nivel mondial, FMI arata ca ritmul scaderii deficitelor bugetare ale statelor avansate cu datorii mari va incetini in acest an, mai ales din cauza intarzierii ajustarilor fiscale din SUA si Japonia.

Avertismentul vine in conditiile in care Standard&Poor's a retrogradat joi ratingul Japoniei pentru prima oara dupa 2002, in lipsa unui plan de reducere a datoriilor.

In economiile avansate unde sustenabilitatea bugetara nu a reprezentat un motiv de ingrijorare pentur piete, trebuie redactate urgent planuri credibile, care sa mearga cu mult dupa 2011, pentru ca increderea pietelor sa fie pastrata, se arata in raportul "Fiscal Monitor" al FMI.

"Revenirea presiunilor din piata in unele din economiile avansate arata ca aceste tari trebuie sa isi dovedeasca angajamentul de atingere a tintelor pentru deficit si sa conceapa planuri care sa asigure respectarea obiectivelor.

Recesiunea mondiala, cea mai grava dupa Marea Depresiune, a obligat tarile bogate sa faca cheltuieli masive pentru sustinerea economiilor, iar datoriile unora dintre ele au urcat la niveluri record.

Potrivit FMI, statele europene vor reduce in acest an cheltuielile, in conformitate cu planurile de austeritate, cele mai ample masuri urmand sa aiba loc in Spania.

Europa are nevoie de o abordare mai cuprinzatoare a managementului crizei, pentru a evita extinderea problemelor, se arata in raport.

Fondul a avertizat si tarile emergente mari, precum Brazil, China si India in privinta dezechilibrelor fiscale si a riscurilor de supraincalzire a economiilor. 

#fmi, #reducere deficite, #tarile dezvoltate, #planuri de reducere a datoriilor , #stiri FMI