FMI conditioneaza urmatoarea transa de modificarea OUG 50/2010

Joi, 28 Octombrie 2010, ora 16:29
1748 citiri
FMI conditioneaza urmatoarea transa de modificarea OUG 50/2010

FMI ar putea conditiona acordarea urmatoarei transe catre Romania de modificarea OUG 50/2010 privind creditele pentru consumatori, a declarat joi presedintele Comisiei de buget a Camerei, Viorel Stefan, informeaza NewsIn.

Deputatul PSD Viorel Stefan s-a intalnit, joi, cu seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Frank, dar si cu reprezentanti ai CE si Bancii Mondiale, pentru a discuta despre forma in care va fi adoptata in Parlament OUG 50/2010.

Intrebat, la finalul intrevederii, daca modificarea OUG 50 va fi o conditie pentru primirea urmatoarei transe, Stefan a spus: "Cred ca aceasta ar fi noutatea care a rezultat, ca transa care ar trebui accesata de Romania pana in 15 decembrie, ar putea sa se traga sub rezerva rezolvarii acestei probleme legata de OUG 50. Aceasta sa fie una din conditiile de accesare a banilor. Probabil va fi un set de conditii si aceasta ar fi una", a spus deputatul.

El a precizat ca doar transa FMI ar fi conditionata de aceste modificari in legislatie, nu si banii de la CE.

"FMI, CE si BM vor un text de lege care sa nu contina ambiguitati. Nu s-a fixat un termen pentru adoptarea legii, ci in interirorul acestui termen de 15 decembrie. Ar trebui sa avem pana atunci OUG 50 modificata intr-o forma agreata de CE", a precizat Stefan.

De asemenea, el a afirmat ca, o discutie "la zi" este posibilitatea declansarii procedurii de infringement.

"S-a pus din nou in discutie faptul ca, asa cum s-a facut extinderea prevederilor directivei prin tranpunere in legislatie prin OUG 50, ar exista si o posibilitate de declansare a procedurii de infringement. Analiza nu e facuta pana la capat de CE, dar e o discutie la zi", a explicat el.

El a aratat ca, modificarile ce vor fi aduse de Parlament la OUG 50 "nu exclud si varianta includerii unui amendament de eliminare a prevederilor care vizeaza contractele in derulare".

"Nu e o decizie, suntem in faza de consultari", a explicat deputatul.

Intrebat care ar fi impactul asupra bancilor in cazul modificarii legislatiei, Stefan a spus: "Pana la aceasta ora nu a reusit nimeni a faca o evalure, sunt diverse scenarii, de la 300 milioane euro la 900 milioane euro venite din zona sistemului bancar".

La randul sau, seful misiunii FMI, Jeffrey Franks, a declarat ca modul in care a fost formulata initial OUG 50/2010 privind creditele pentru consumatori "creeaza unele dificultati" si si-a exprimat speranta ca acestea vor fi rezolvate in Parlament, adaugand insa ca, potrivit legislatiei europene, modificarile ar trebui aplicate doar pentru contractele viitoare. 

#50, #banci, #conditie, #fmi, #oug, #pierderi, #transa , #stiri FMI