FMI: criza costa 3.400 miliarde dolari

Miercuri, 30 Septembrie 2009, ora 10:28
1256 citiri
FMI: criza costa 3.400 miliarde dolari

Stabilitatea financiara s-a imbunatatit la nivel mondial, in urma masurilor strategice fara precedent si a semnelor de redresare economica, dar riscurile, inclusiv cel de inversare a tendintei pozitive, se mentin la un nivel ridicat, potrivit unui raport al FMI.

Fondul Monetar International estimeaza, in noul raport privind stabilitatea financiara la nivel mondial, ca pierderile generate de criza in intervalul 2007-2010 vor fi de circa 3.400 de miliarde de dolari, cu 600 de miliarde de dolari mai mici comparativ cu cele prevazute in raportul precedent, din luna aprilie, potrivit Mediafax.

FMI a revizuit in scadere pierderile ca urmare a cresterii valorii instrumentelor financiare.

Institutiile financiare continua sa se confrunte cu trei provocari majore, respectiv refacerea capitalului, consolidarea profiturilor si rambursarea ajutoarelor de stat.

Revizuirea in scadere a valorii instrumentelor financiare s-a atenuat, dar deteriorarea calitatii creditelor va continua sa genereze pierderi, in urmatorii cativa ani, potrivit FMI.

Reevaluarea in scadere, de catre banci, a portofoliilor de imprumuturi si de instrumente financiare s-a ridicat, de la jumatatea lui 2007 si pana la jumatatea anului 2009, la 1.300 miliarde de dolari.

Fondul anticipeaza ca, pana la sfarsitul lui 2010, vor avea loc revizuiri in valoare de alte 1.500 de miliarde de dolari.

Situatia bancilor, in privinta capitalului si perspectivelor, s-a imbunatatit semnificativ, dupa raportul FMI din aprilie, dar profiturile obtinute nu vor compensa integral viitoarele revizuiri ale activelor, se mai arata in raport.

Bancile au suficient capital pentru a supravietui, dar se afla sub presiunea de a-si reduce datoriile.

In conditiile unui nivel scazut al veniturilor de stat, bancile vor avea nevoie de masuri ferme de consolidare a capitalului si a profiturilor, pentru a sustine creditarea.

Potrivit FMI, incetinirea creditarii catre sectorul privat a continuat in majoritatea economiilor mari, intrucat problemele economice au limitat cererea de finantare, in timp ce capacitatea bancilor a acorda fonduri s-a mentinut limitata.

Din acest motiv, ar putea fi nevoie ca bancile centrale sa contribuie la atenuarea acestor constrangeri.

Riscurile de pe pietele emergente au scazut, ca rezultat al masurilor ferme ale autoritatilor, iar Asia si America Latina au beneficiat cel mai mult de stabilizarea principalelor lor piete.

Totusi, riscurile legate de refinantare si intrarea in incapacitate de plata, in sectorul corporatist, sunt in continuare ridicate.

Companiile din tarile emergente trebuie sa refinanteze datorii de 400 de miliarde de dolari in urmatorii doi ani, potrivit FMI.

Situatia cea mai dificila este in Europa emergenta, unde veniturile companiilor sunt in scadere puternica din cauza recesiunii, aparand deja mai multe cazuri importante de default.

Transferul riscurilor din sectorul privat in cel public implica riscul unor presiuni de majorare a dobanzilor, pe termen lung, in lipsa sustenabilitatii bugetelor de stat, pe termen mediu.

Potrivit analizelor statistice, majorarea cu un punct procentual a deficitului bugetar, ca procentaj din PIB, conduce la cresterea cu 0,1-0,6 puncte procentuale a dobanzilor pe termen lung.

Riscurile sistemice au scazut, dar problemele sunt semnificative, astfel incat autoritatile trebuie sa se asigure ca nivelul creditarii este suficient pentru a sustine redresarea economica.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#ajutor, #datorii, #de, #financiara, #fmi, #imprumut, #stabilitate, #stat , #stiri FMI