FMI: Deficitul bugetar al Bugariei va ajunge la 0,5% din PIB

Luni, 21 Septembrie 2009, ora 17:36
1431 citiri
FMI: Deficitul bugetar al Bugariei va ajunge la 0,5% din PIB

Bulgaria va inregistra in 2009 un deficit bugetar de 0,5% din PIB, iar guvernul trebuie sa aplice cu hotarare masurile de austeritate planificate, potrivit Fondului Monetar International (FMI), transmite Reuters.

 

Guvernul de centru dreapta format de partidul GERB, care a castigat alegerile generale din luna iulie, a redus cheltuielile cu 15% si ia masuri pentru descurajarea evaziunii fiscale, pentru a evita ca la sfarsitul acestui an sa inregistreze deficit, care ar exercita presiuni asupra monedei nationale, cotata strict in raport cu euro in cadrul unui consiliu monetar, scrie Mediafax.

Autoritatile de la Sofia vor sa realizeze un buget echilibrat in 2009 si 2010.

FMI, care a evaluat planul bugetar al guvernului, a avertizat sa riscurile se mentin, fiind posibil ca in 2010 Bulgaria sa inregistreze un deficit de 2% din PIB.

"Echilibrarea bugetului va fi dificila, va depinde de disciplina cheltuielilor", a declarat seful misiunii FMI in Bulgaria, Bas Bakker, la finalul unui audit de zece zile.

Acesta a spus ca exista pericolul ca majorarea incasarilor din impozite sa fie sub asteptari, in timp ce economiile planificate vor necesita o disciplina stricta a cheltuielilor.

Deficit bugetar va creste si daca economia se va contracta peste ritmul anticipat de 6,5% in 2009 si 2,5% in 2010. Politica de austeritate a autoritatilor bulgare a atenuat temerile din piete, ca Bulgaria ar putea solicita sprijinul FMI, asa cum au facut Ungaria, Letonia si Romania.

Fondul a precizat, luni, ca nu a fost discutata problema unui ajutor financiar, cu reprezentantii guvernului.

Economia Bulgariei s-a contractat cu 4,9% in trimestrul al doilea. Analistii si autoritatile din Bulgaria anticipeaza pentru 2009 un declin economic de 5%-6%, dupa 12 ani de crestere.

 

Deficit bugetar imens în primele luni ale anului. Cum a epuizat Guvernul o treime din marja asumată pentru 2024
Deficit bugetar imens în primele luni ale anului. Cum a epuizat Guvernul o treime din marja asumată pentru 2024
Deficitul bugetar a urcat la 28,99 miliarde de lei după doar două luni din 2024, arată situația Bugetului General Consolidat publicată de Banca Națională a României (BNR). Execuția...
#fmi, #deficit bugetar, #pib, #bulgaria, #euro, #cheltuieli , #stiri FMI