FMI: Economia mondiala a intrat in convalescenta

Joi, 26 Noiembrie 2009, ora 12:55
1402 citiri
FMI: Economia mondiala a intrat in convalescenta

Situatia economica la nivel mondial a inceput sa se amelioreze, insa recuperarea nu este puternica, din cauza consumului si investitiilor reduse. Guvernele trebuie, astfel, sa nu isi retraga incercarile de a resuscita economiile si sistemele financiare, este de parere economistul sef al FMI, Olivier Blanchard. 

"Trebuie sa evitam dezastrul.

Ne asteptam ca evolutia economica sa fie pozitiva, in 2010, in tarile cu o economie avansata, poate chiar un pic peste 1,5%. Somajul, cu toate acestea, continua sa creasca.

Pe pietele emergente, ne asteptam ca aceasta crestere va fi de 5-6%, in medie.

Unele dintre aceste tari risca sa se confrunte cu fluxuri de capital si cu acumulari de rezerve care sunt dificil de controlat", a declarat Blanchard, intr-un interviu pentru Le Monde.

Populatia se confrunta cu o situatie in care economia globala este condusa de incercari de recuperare a decalajelor si de generoase politici fiscale.

Conditiile pentru o crestere durabila sunt legate de nivelul consumului privat si a investitiilor.

In cadrul G20 s-au facut chiar recomandari ca tarile sa inceapa sa-si revizuiasca politicile fiscale, deoarece va fi foarte dificil sa treca de la deficite importante la excedente primare semnificative.

Marii lideri sustin ca este timpul sa se revina la politicii monetare care sa nu mai fie la fel de relaxate.

In ceea ce priveste finantele, este necesar sa se elimine usor garantiile acordate bancilor, mai ales in cazurile in care sunt in real pericol de faliment.

Aceasta reforma ar trebui sa fie aplicata de catre toate tarile, in acelasi timp, pentru a evita denaturarea concurentei.

America si China, marii responsabili

O mare parte a crizei este cauzata de dezechilibrul dintre America, cea care cheltuieste si imprumuta prea mult, si China, o tara consumatoare care importa prea putin.

O crestere economica durabila mondiala necesita cel putin trei conditii: economii mai mari pentru consumatorii americani, reducerea deficitului fiscal din Statele Unite si o scadere a excedentului balantei comerciale a Chinei.

Prima conditie s-a indeplinit deja: consumatorii americani, constransi de situatie, si-au diminuat cheltuielile.

Acum este, insa, esential ca si celelalte doua conditii sa fie realizate. In caz contrar, cresterea economica mondiala va fi in pericol.

Desi nivelul inflatiei ingrijoreaza multi analisti, Olivier Blanchard sustine ca acest aspect nu este chiar atat de problematic.

"Bancile centrale pot relativ usor sa scada masa monetara si, daca este necesar, acestea pot creste ratele dobanzilor care se platesc pentru rezervele bancare", considera economistul sef al FMI.

In primavara anului viitor, FMI va crea o linie "flexibila de credit", fiind vorba de o linie neconditionata, destinata tarilor care au avut o buna politica monetara inainte de criza.

Un exemplu al eficientei unui astfel de credit o constituie Mexicul, care a oferit o garantie de 47 miliarde de dolari, si Polonia, care a oferit, la randul sau, 21 miliarde de euro.

Acest lucru a securizat pietele, iar investitorii nu s-au mai retras din aceste tari.

De aceea, FMI studiaza acum posibilitatea extinderii acestui mecanism, inlocuindu-se linii de credit acordate bilateral de catre bancile centrale cu un sistem de linii de credit multilateral.

Deoarece sistemul monetar international este in colaps, marea intrebare este, acum, daca DTS (drepturile speciale de tragere), moneda FMI, va lua locul dolarului si aurului sau daca acestea ar putea reveni in forta?

"DTS nu poate juca decat un rol limitat, fiind vorba de o linie de credit acordata tuturor membrilor Fondului.

Nu vad de ce s-ar dori sa creasca in mod semnificativ valoarea creditului neconditionat, in tari a caror politica nu este optima", a adaugat Blanchard.

Cele mai multe tari continua sa detina active in dolari, deoarece piata americana este mult mai lichida si mai eficienta.

Chiar si asa, ne indreptam spre o diversificare a rezervelor valutare nationale, lucru ce este de dorit.

Astfel, nu se poate vorbi de o prabusire a dolarului.

In ceea ce priveste aurul, oficialii FMI sunt mandri ca s-a vandut o parte din stocul institutiei, fara a dezechilibra piata. 

#crestere, #economia, #fmi, #mondiala , #stiri FMI