FMI: Economia Romaniei scade cu 8,5% in 2009 si revine pe plus anul viitor

Joi, 01 Octombrie 2009, ora 09:32
1221 citiri
FMI: Economia Romaniei scade cu 8,5% in 2009 si revine pe plus anul viitor

Economia Romaniei se va comprima cu 8,5% in acest an, urmand sa revina pe crestere in 2010, cu 0,5%, estimeaza FMI in cadrul raportului privind perspectivele economiei globale, care prognozeaza cea mai rapida redresare, in Europa emergenta, pentru Polonia si Turcia.

In acelasi timp, la polul opus se situeaza statele baltice (Letonia, Lituania si Estonia), ale caror economii vor scadea cu 17,4% in acest an si cu 3,7% in 2010. Polonia este si singurul stat din regiune pentru care prognozele indica o crestere reala a produsului intern brut (PIB) in acest an, cu 1%, urmand sa se accelereze la 2,2% in 2010.

In cazul Turciei, FMI prevede cresterea economiei cu 3,7% anul viitor, dupa o scadere a PIB cu 6,5% anul acesta. In cazul Romaniei, misiunea FMI a anuntat, in urma primei evaluari in contextul acordului de finantare externa, o contractie a PIB cu 8-8,5% in acest an, urmand ca economia sa revina pe teritoriu pozitiv in 2010.

Estimarea a fost revizuita de la o proiectie anterioara de comprimare a PIB-ului Romaniei cu 4,1% anul acesta, avansata in primavara acestui an. Pe de alta parte, Comisia Nationala de Prognoza (CNP) estimeaza, in raportul preliminar de toamna, publicat vinerea trecuta, ca economia se va comprima cu 7,7% anul acesta, mizand pe o performanta medie a agriculturii.

Totodata, FMI apreciaza ca rata medie a inflatiei in Romania va fi de 5,5% anul acesta, urmand sa coboare la 3,6% in 2010.

Anul trecut, inflatia medie s-a plasat la 7,8%. BNR are in vedere o prognoza pentru sfarsitul lui 2009 de 4,3%, ceea ce ar marca revenirea inflatiei in banda tintita de banca centrala, de 3,5% plus sau minus un punct procentual (2,5-4,5%).

In privinta deficitului de cont curent, FMI estimeaza ajustarea acestuia la 5,5% din PIB in 2009, de la circa 12,4% din PIB anul trecut. Pentru 2010, deficitul balantei de plati al Romaniei ar trebui sa se mentina aproximativ constant, la 5,6% din PIB.

De asemenea, estimarea pentru deficitul de cont curent a fost revizuita fata de proiectia anterioara, inaintata de FMI in primavara, de 7,5% din PIB. Invocand deteriorarea mai rapida decat se asteptau a activitatii economice in Romania, reprezentantii FMI au stabilit cu autoritatile romane si noi tinte pentru deficitul bugetar.

Astfel, obiectivul pentru acesta a fost revizuit la 7,3% din PIB in 2009, de la 4,6% din PIB. In 2010, Romania trebuie sa corecteze deficitul bugetar sub 6% din PIB. Nivelul anuntat recent de ministrul finantelor, Gheorghe Pogea, pentru finalul anului viitor, este de 5,9% din PIB. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Unul dintre cei mai importanţi economişti ai Fondului Monetar Internaţional a semnalat un risc redus de recesiune globală, în ciuda zgomotelor continue de incertitudine geopolitică,...
Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Deficitul guvernamental în Uniunea Europeană a crescut uşor anul trecut, de la 3,4% din PIB în 2022, până la 3,5% din PIB în 2023. România, in schimb, se numără printre ţările membre in...
#fmi, #economie , #stiri FMI