FMI: Economia Romaniei scade in 2009

Joi, 05 Februarie 2009, ora 11:00
1769 citiri
FMI: Economia Romaniei scade in 2009

Fondul Monetar International (FMI) estimeaza, intr-un comunicat in care subliniaza concluziile misiunii din Romania, ca economia romaneasca ar putea scadea in acest an, iar o recuperare usoara ar putea surveni abia spre sfarsitul lui 2009 sau inceputul lui 2010.

Presedintele Romaniei, Traian Basescu a declarat reprezentantilor FMI ca raportul Fondului privind evolutia Romaniei este corect.

"Cunosc mare parte din raport. Este corect in legatura cu evolutiile Romaniei pentru anul viitor", a spus Basescu, aratand ca Romania nu este in postura de a contesta acuratetea raportului intocmit de FMI.

Directorul executiv al Grupului de Economie Aplicata, Liviu Voinea spune ca imprumutul FMI este inevitabil.

Liviu Voinea crede ca finantarea imprumutului pe care il va contracta Romania va proveni in proportie de 90% de la FMI si doar 10% din surse europene.  Printre conditiile impuse de Fondul Monetar  se numara ajustarea graduala a deficitului bugetar si conditii restrictive privind cheltuielile publice.

Presedintele Romaniei i-a primit, ieri, la Palatul Cotroceni pe membrii delegatiei Fondului Monetar International si i-a informat ca este la curent cu mare parte din continutul raportului FMI si ca il considera corect.

Seful de misiune FMI pentru Romania a spus ca Guvernul Romaniei si Banca Nationala a Romaniei (BNR) au acordat FMI sprijin in intocmirea raportului si ca, desi nu au fost de acord cu toate concluziile documentului, au oferit mereu informatiile de care membrii Fondului au avut nevoie.

"Fondul Monetar International avea, la inceputul vizitei, o estimare pentru cresterea economica din 2009 putin peste 1%. Dupa discutiile purtate cu marile companii, cu bancile, au ajuns la concluzia ca pentru Romania 2009 va fi cu minus. Prognoza actuala, pe care o vor trece probabil in raport, arata o scadere a PIB de pana la 1%", au afirmat sursele citate.

Aceasta ar reprezenta prima scadere a PIB-ului inregistrata dupa ultimul trimestru din 1999.

Mai mult, institutia financiara internationala anticipeaza ca Romania va inregistra in 2010 cel mult o stagnare economica.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Unul dintre cei mai importanţi economişti ai Fondului Monetar Internaţional a semnalat un risc redus de recesiune globală, în ciuda zgomotelor continue de incertitudine geopolitică,...
#basescu, #fmi, #recesiune, #romania, #voinea , #stiri FMI